18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Van Barneveld was verdacht van matchfixing, stopte met toernooi

Tim Giesbers

Vorig jaar is Raymond van Barneveld tijdens een toernooi gestopt vanwege een vermoeden van matchfixing. In de NOS-podcast Gefixt deed de darter zijn verhaal. De politie heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke matchfixing, maar daar kwam nog niets concreets uit.

Het gaat hier om een webcamtoernooi in april 2020, toen de darters vanwege de coronapandemie vanuit eigen huis gooiden. Van Barneveld was net gestopt als professioneel darter en deed ook mee. Hier kwam hij op de vierde dag uit tegen ex-rivaal Martin Adams.

Van Barneveld was vooraf de favoriet, maar er werd last-minute veel ingezet op een nederlaag van de Nederlander. Die nederlaag kwam er ook, met liefst 5-0 en slechts een puntengemiddelde van 65. Dat viel op bij de internationale toezichthouder DRA.

Loep

In de podcast vertelt de darter dat hij niet opzettelijk heeft verloren. “Ik ben fel tegen matchfixing. Ik houd er gewoon niet van en zal mezelf nooit verkopen.” Wel besloot hij de eer aan zichzelf te houden en de rest van het toernooi niet meer te spelen.

“Ik was er wel een beetje klaar mee”, vertelt Van Barneveld. “Dadelijk gaan ze elke wedstrijd van mij hierna onder de loep nemen. Daar heb ik even geen trek in.” De rest van het toernooi werd nader gevolgd door de toezichthouder.

Onderzoek

Doordat het toernooi ten tijde van de wedstrijd nog niet gereguleerd was en Van Barneveld op dat moment geen profdarter was, kon de DRA de wedstrijd niet zelf onderzoeken. De zaak werd echter doorgeleid naar de Nederlandse politie.

Die startte een onderzoek, maar besloot dit later stil te leggen. “Op basis van de toen beschikbare informatie hebben we die keuze gemaakt”, vertelt een woordvoerder. “Bovendien hebben we op dit moment andere, meer kansrijke matchfixingzaken lopen.”

Schorsing

Twee andere darters werden na een onderzoek wel schuldig bevonden aan matchfixing. Een van hen was de Nederlander Wessel Nijman. Hij had voor een bedrag van 10.000 euro een wedstrijd met opzet verloren. Hierdoor liep hij een schorsing op van vijf jaar.