18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

US Open tennis 2018: Favorieten, quotes, voorspellingen, wedden & tips

Dirk Maas

Zoals de laatste decennia gebruikelijk is, wordt het laatste Grand Slam-toernooi van het jaar in New York gehouden. Dit jaar vindt de US Open plaats van maandag 27 augustus tot en met zondag 9 september. De titelverdedigers bij de mannen en vrouwen zijn Rafael Nadal en Sloane Stephens.

Of zij hun titel zullen prolongeren, is nog maar de vraag. De concurrentie in het mannen- en zeker in het vrouwentennis is hevig. De US Open heeft dit decennium de nodige verrassende winnaars en finalisten gekend. In dit artikel worden de tips, voorspellingen en quoteringen besproken bij het wedden op de winnaar van de US Open bij de mannen en vrouwen.

Noviteit op de US Open 2018

De US Open is door de decennia heen op verschillende ondergronden gespeeld, waaronder gras en gravel. Sinds 1978 is hardcourt de vaste ondergrond in New York. De tennisbanen bij de US Open zijn vanzelfsprekend een stuk sneller dan het trage gravel op Roland Garros en het gras op Wimbledon.

Van een serene rust zoals bij Wimbledon is er bij de US Open meestal geen sprake. Verscheidene tennissers vinden de omstandigheden om in te tennissen bij de US Open vaak lastig. Complicerende factoren zijn de drukte van de stad New York, het luidruchtige publiek, de wind, de luchtvochtigheid en het lawaai uit de omgeving, waaronder het geluid van vliegtuigen die in het luchtruim boven het US Open-terrein voorbij komen. Ook speelt mee dat bij sommige spelers er de frisheid wel van af is op ongeveer driekwart van het tennisseizoen.

Nieuw op de US Open is de invoering van de ‘schotklok’. Voor het eerst moet er op een Grand Slam-toernooi de bal gespeeld worden binnen een bepaalde tijd. Zo moet er bij een service de bal binnen 25 seconden na de melding van de score gespeeld worden. Als een nieuwe game begint, mogen er maximaal 30 seconden worden gebruikt tussen het laatst gespeelde punt van de voorgaande game en de eerste opslagbeurt van de nieuwe game. Bij een kantwissel in een set bedraagt de tijd van de schotklok 90 seconden. Na een set is die tijd vastgesteld op 2 minuten. Rafael Nadal met zijn rituelen en Novak Djokovic met zijn eindeloze gestuiter zijn de spelers die het meest de tijd in de gaten moeten houden. De bookmakers denken dat de invoering van de schotklok geen invloed heeft. Bij de weddenschap ‘Djokovic wint de US Open niet’ en ‘Nadal wint de US Open niet’ zijn hun quoteringen laag: 1.31 voor Djokovic en 1.23 voor Nadal.

Wedden op de favorieten voor de US Open 2018

De grote 3 in het mannentennis (Roger Federer, Rafael Nadal en Novak Djokovic) hebben nog niets van hun dominantie tijdens de Grand Slams prijsgegeven. Dit jaar won Federer de Austalian Open, Nadal Roland Garros en Djokovic Wimbledon. Wedden op Novak Djokovic als winnaar van de US Open 2018 heeft een quotering van 3.40. Voorspellen dat Rafael Nadal de US Open 2018 wint, is gequoteerd op 3.75. De quotering voor het wedden op Roger Federer voor de eindzege bedraagt 6.00.

Bij de vrouwen was er tijdens de laatste drie edities van de US Open niet sprake van eentonigheid qua finalisten. Flavia Pennetta, Angelique Kerber en Sloane Stephens zegevierden tussen 2015 en 2017. Hun opponentes in de eindstrijd waren respectievelijk Roberta Vinci, Karolina Pliskova en Madison Keys. Die variatie aan winnaressen is kenmerkend voor de Grand Slams gehouden vanaf de Australian Open 2017. De laatste zeven Grand Slams in het vrouwentennis kenden telkens een andere winnares.

Serena Williams is lang niet meer zo dominant als in 2015 toen ze op een haar na een ‘Calendar Year Grand Slam’ miste. Het feit dat ze in september 2017 beviel van een kind, zal daar ongetwijfeld in meespelen. Toch is ze bij de meeste bookmakers nog steeds één van de grote favorieten. De quoteringen voor het wedden op Serena Williams als winnares US Open 2018 liggen tussen de 6.00 en 7.00. Simona Halep, huidig nummer 1 van de wereld, heeft een quotering van 7.00. Angelique Kerber, die in 2016 de US Open won, heeft quoteringen die variëren van 8.00 tot 8.50. Voor titelverdedigster Sloane Stephens liggen de quoteringen tussen de 8.00 en 11.00.

Wedden op de outsiders voor de US Open 2018: mannen

Op basis van hun recente US Open-verleden en op grond van de toernooien in de aanloop naar de US Open zijn er een aantal outsiders aan te wijzen. Marin Cilic won in 2014 de US Open en haalde het jaar daarop de halve finales. De Kroaat deed van zich spreken bij de Masters 1000-toernooien in Toronto en Cincinnati waar hij respectievelijk de kwartfinale en halve finale bereikte. Wedden op Cilic als eindwinnaar heeft een quotering van 17.00. Sommige bookmakers hanteren een quotering van 21.00.

Juan Martin del Potro won in 2009 de US Open. In 2016 bereikte hij de kwartfinale, een jaar later de halve finale. Del Potro stond onlangs in de kwartfinale van Cincinnati. De Argentijn heeft quoteringen die tussen de 11.00 en 13.00 liggen. Alexander Zverev staat al geruime tijd te boek als een toekomstig Grand Slam-winnaar, maar zijn relatie met de Grand Slams is stroef. Dit jaar bereikte de 21-jarige Duitser voor het eerst de kwartfinale van een Grand Slam. Dat was op Roland Garros. Zverev won eind juli het hardcourttoernooi van Washington. In Toronto haalde hij de laatste acht. Voorspellen dat Zverev in New York zijn eerste Grand Slam wint, heeft een quotering van 10.00 en, bij sommige online wedkantoren, 11.00.

Tot slot mag Kevin Anderson niet worden uitgevlakt. Hij verloor vorig jaar de finale van Nadal en dit jaar bereikte op Wimbledon opnieuw een Grand Slam-finale. Voorspellen dat Kevin Anderson de US Open 2018 wint, is gequoteerd op 34.00. Sommige online wedkantoren hanteren een quotering van 41.00.

Wedden op de outsiders US Open 2018: vrouwen

Bij de vrouwen baarde Kiki Bertens opzien met haar eerste eindzege van een WTA Premier 5-toernooi in Cincinnati. De Nederlandse versloeg verschillende top 10-speelsters onder wie Simona Halep in de finale. Wedden op Bertens als winnares van de US Open 2018 heeft een quotering van 21.00. Namen die een lagere quotering hebben zijn Carolina Wozniacki, Garbine Muguruza en Petra Kvitova.

Wozniacki haakte recentelijk geblesseerd af bij het toernooi van Cincinnati. Ze had last van een knieblessure. Na het winnen van de Australian Open boekte de Deense weinig aansprekende resultaten. Ook eind juli moest ze zich afmelden bij het hardcourt-toernooi van Washington. Wedden op Wozniacki voor de US Open 2018-eindwinst heeft een quotering van 18.00. Een paar bookmakers schatten haar kansen lager in en hebben Wozniacki genoteerd op een quotering van 26.00. Madison Keys, vorig jaar verliezend finaliste in New York, is gequoteerd op 18.00.

Vrouwen die in juli en augustus 2018 op het Noord-Amerikaanse hardcourt heel goed presteren, zijn Aryna Sabalenka, Elina Svitolina en Petra Kvitova. Sabalenka haalde de halve finale in Cincinnati en won vorige het toernooi in New Haven. Voorspellen dat Sabalenka de US Open wint, is gequoteerd op 26.00. Enkele online bookmakers hanteren een quotering van 29.00. Voor het wedden op Petra Kvitova liggen de quoteringen tussen de 14.00 en 15.00. Elina Svitolina, die doorgaans op Premier 5- en Mandatory-toernooien beter presteert dan op Grand Slams, heeft quoteringen die tussen de 16.00 en 21.00 liggen. Tweevoudig Grand Slam-winnares Garbine Muguruza tot slot kwam op de US Open nooit verder dan de vierde ronde. De Spaanse is aan een matig seizoen bezig. Blessureproblemen lagen daar mede aan ten grondslag. Wedden op Muguruza als winnares van de US Open 2018 heeft quoteringen die variëren van 15.00 tot 17.00.