18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

UNICEF wil strengere regels voor gokadvertenties in Australië

Tim Giesbers

UNICEF wil dat de overheid van Australië strengere regels opstelt over het adverteren voor gokken in het land. Het Kinderfonds van de Verenigde Naties zet zich over de hele wereld in voor kinderrechten en vindt dat de huidige regels niet streng genoeg zijn om jongeren te beschermen tegen gokverslaving.

In mei van vorig jaar liet de Australische minister-president Malcolm Turnbull weten dat er een verbod komt op gokadvertenties op televisie, radio en internet tijdens sportuitzendingen tussen 5 uur ’s ochtends half 9 ’s avonds.

Complimenten, maar moet strenger

Volgens het dagblad Sydney Morning Herald heeft UNICEF complimenten overgebracht aan Turnbull en zijn overheid over de stappen die tot nu toe zijn gezet. Het fonds vindt het echter nog niet goed genoeg. Deze maatregel zou kinderen en jongeren niet genoeg beschermen tegen gokverslavingen.

UNICEF haalde een recent onderzoek aan, waaruit bleek dat tussen de 63 en 82 procent van de tieners in Australië ieder jaar aan gokspelen doet. Daarnaast loopt 15 procent van de jongeren tussen 12 en 17 jaar een serieus risico voor het oplopen van gokproblemen.

Ruimer verbod

Het voorstel van de VN-organisatie is om de eindtijd van het adverteerverbod van half 9 te verplaatsen naar 9 uur. Dit zou namelijk een belangrijk halfuur extra zijn, waarin jongeren onder 17 jaar nog veel actief zijn op diverse media. Daarnaast zou UNICEF graag zien dat er strenge straffen komen op het niet houden aan het verbod.

In een verklaring laat UNICEF het volgende weten: “Kinderen moeten als groep een voorrang krijgen bij het parlement. Dit geldt voor zowel de reikwijdte van de beperking als wel de manier waarop het wordt uitgevoerd.”

In Australië kwam de discussie over gokadvertenties weer op toen Christos Kyrgios, de broer van professioneel tennisser Nick Kyrgios, een shirt droeg met het logo van een gokbedrijf. Dit deed hij tijdens een wedstrijd die door velen werd bekeken. Het shirt was meerdere malen te zien tijdens de uitzending.