18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Uitleg & strategie voor wedden op Over 2.5 goals

Maurice Krabbendam

De Over 2.5 goals is een weddenschap die je bij nagenoeg iedere voetbalwedstrijd tegen zult komen. Wat houdt deze bet precies in, en wat is een goede strategie voor het wedden op de Over 2.5 goals?

Uitleg Over 2.5 goals

De Over 2.5 goals is een weddenschap uit de categorie Over/Under, waarmee je aangeeft of iets vaker of minder vaak dan een bepaald aantal keren zal gaan plaatsvinden. Bij de Over 2.5 goals voorspel je dat er drie keer of vaker gescoord gaat worden.

Je wint deze weddenschap dus wanneer er tenminste drie doelpunten vallen. Alles wat daarna gebeurd is niet meer relevant voor je bet. Het feit dat de Over 2.5 goals al ruim voor het eind van de wedstrijd gehaald kan worden, maakt deze weddenschap extra aantrekkelijk. Daarnaast is er altijd tot aan het einde van de wedstrijd toe kans om te winnen als er nog niet genoeg gescoord is, want er kunnen altijd nog één of twee late goals vallen.

Een reguliere Over 2.5 goals gaat over het totaal aantal doelpunten in de wedstrijd. Je kunt echter ook een Over 2.5 afsluiten op de hoeveelheid goals die door één van de twee teams wordt gemaakt. Omdat hierbij ook van belang is door wie de goals gemaakt worden, zijn de quoteringen hoger.

Zoals er een Over 2.5 is, zijn er ook de Over 0.5 (één of meer goals), Over 1.5 (twee of meer goals), Over 3.5 (vier of meer goals) en zo nog vele anderen. Het tegenovergestelde van een Over is een Under, waarmee je voorspelt dat er een bepaald aantal goals of minder wordt gescoord. Zo betekent Under 2.5 goals dat er maximaal twee doelpunten vallen.

Goede balans tussen winkans en quotering

De Over 2.5 goals neemt een mooie positie in het midden van de Overs-markt in. Een Over 1.5 komt weliswaar vaker uit, maar dit leidt tot minder aantrekkelijke quoteringen. De Over 3.5 en hoger bieden hoge quoteringen, maar komen dan ook weer een stuk minder vaak uit.

Bij de Over 2.5 is de verhouding tussen de hoogte van de quotering en de kans dat je weddenschap uitkomt vaak het mooist in balans. De quoteringen zullen meestal ergens tussen de 1.60 en 2.20 liggen, en iedere uitslag van 2-1/3-0 of hoger betaalt uit.

Strategie: wanneer kies je voor Over 2.5 goals?

De kans op succes met het wedden op de Over 2.5 goals, ligt in het vermogen te bepalen wanneer er drie keer of vaker gescoord gaat worden. Er zijn een aantal zaken om op te letten in je zoektocht naar geschikte wedstrijden en weddenschappen.

Optelsom van twee teams

Het mooie aan de Over 2.5 is dat je niet hoeft te voorspellen welk van de teams de doelpunten gaat maken. De twee ploegen ‘werken samen’ voor jou. Daarom is het belangrijk dat je bij het maken van je analyse nagaat hoe de ‘optelsom’ van deze twee teams er bij elkaar uitziet. Natuurlijk kijk je naar individuele team-eigenschappen, maar daarnaast kijk je juist ook hoe die samen tot een bepaald resultaat kunnen leiden.

Teams die vaak scoren en incasseren

Een team dat vaak scoort en incasseert is een ideale kandidaat voor de Over 2.5. In 1X2-weddenschappen is dit juist lastig, want teams met een sterke aanval en zwakke verdediging zijn onvoorspelbaar. De constante factor bij dit soort teams is echter dat de kans op meerdere goals in de wedstrijd groot is, en dat is precies wat je zoekt in Over 2.5 wedden.

Teams die de nul niet houden

Als een team in 75% van de gevallen of vaker (bijvoorbeeld over de laatste tien duels) niet de nul heeft weten te houden, dan is dat ook een goed signaal voor de Over 2.5. Je weet nu immers dat de kans groot is dat er in elk geval één goal gaat vallen, en daarmee ben je al voor 33% op weg naar het binnenhalen van de bet.

Verschil tussen uit- en thuiswedstrijden

Belangrijk om naar te kijken is ook het verschil tussen uit- en thuiswedstrijden, want hierin kunnen teams verschillende tactieken hanteren en ook afwijkende resultaatreeksen neerzetten. Zo durven subtoppers in eigen huis vaak meer het spel te maken, wat kan leiden tot wedstrijden met meer doelkansen.

Waar je in de cijfers uit recente wedstrijden vooral naar zoekt, is een match in aantal goals tussen de thuisspelende en uitspelende ploeg. Dat wil zeggen: de thuiswedstrijden van het thuisteam en de uitwedstrijden van het uitteam zijn recentelijk met veel goals geëindigd.

Geblesseerden en afwezigen

Als er een belangrijke verdediger of aanvaller geschorst of geblesseerd is, kan dat in positieve of negatieve zin van invloed zijn op de kansen van de Over 2.5 goals. Onze overzichten van geblesseerden/afwezigen in de Eredivisie, Premier League, Primera División en andere topcompetities voorzien je altijd van de meeste recente informatie.

Competitie-statistieken gebruiken: ja of nee?

Met wat online speurwerk betreffende de Over 2.5, kun je statistische lijstjes vinden per competitie. Daarin staat dan in welk percentage van de wedstrijden er drie goals of meer vielen. Is het slim om dit soort info te gebruiken?

Antwoord: deze informatie kan nuttig zijn, maar wees voorzichtig. In de eerste plaats gaat het hier om algemene informatie over achttien of meer clubs samen. Dit zegt nog niet meteen iets over een ontmoeting tussen twee van die teams.
Daarnaast is het de vraag hoe actueel de informatie is. Het kan inderdaad voorkomen dat er gedurende een periode veel of weinig gescoord wordt in een competitie, maar deze trends kunnen ook omslaan. Het is daarom sowieso belangrijk om alleen actuele statistieken te gebruiken.

Het slimste is om geen specifieke conclusies te trekken puur op basis van dit soort data. Wel kun je het gebruiken om te zien in welke competities de kans op het vinden van goede Over 2.5-weddenschappen wellicht wat groter is, en je (tijdelijk) specifieker op die landen richten.

Favorieten: wees kritisch op de quotering

De goede balans tussen quoteringen en winkans is eerder benoemd als voordeel, maar let wel extra op bij favorieten. Teams als FC Barcelona en Manchester City krijgen vaak lagere quoteringen op de Over 2.5 goals, bijvoorbeeld rond de 1.30 of 1.40. Het is in zulke gevallen verstandig om kritisch te zijn en je af te vragen of er wel value in de weddenschap zit.

Ben je ervan overtuigd dat een topteam veel gaat scoren in een wedstrijd, dan is het sowieso verstandig om ook de handicapweddenschap te overwegen in plaats van de Over 2.5. Met de handicap kun je een zege met een bepaald aantal doelpunten verschil voorspellen, en dat levert een hogere quotering op dan Over 2.5 goals. Een ander alternatief in dit geval is het wedden op de Over 2.5 goals van één team.