18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

UEFA zoekt partner voor onderzoek naar matchfixing

Tim Giesbers

De UEFA heeft bekendgemaakt op zoek te zijn naar een individu of organisatie die samen gaat werken met de Europese voetbalbond om ten strijde te trekken tegen matchfixing in de sport. Deze partner moet een onderzoek starten naar manieren waarop de UEFA onderzoek kan doen naar matchfixing en verdachten kan vervolgen.

Structuren

Vorige maand werden de eerste contouren van dit plan bekendgemaakt na de vergadering van het uitvoerend comité van de UEFA. De bond zegt nu dat het onderzoek ertoe moet gaan leiden dat er betere banden komen met autoriteiten, nationale politiediensten, overheden en openbaar aanklagers.

Van de organisatie die uiteindelijk uit de bus komt rollen wordt door de UEFA verwacht dat het gaat werken binnen de bestaande structuren van reguleringen. Denk hierbij aan de Macolin Conventie (tegen matchfixing) van de Europese Raad. De organisatie moet gaan samenwerken met partners als de Europese politiedienst Europol.

Gevangenis

“We moeten meer doen om agressief op te kunnen treden tegen matchfixing omdat we collectief en individueel te weinig hebben gedaan”, vertelt UEFA-president Aleksander Ceferin. “Het meest belangrijke wat we moeten gaan doen is samenwerken met overheden omdat ons probleem altijd was en altijd is dat elke zaak naar de rechter moet gaan.”

Ceferin legt uit wat hier het probleem van is: “Onze jurisdictie eindigt met voetbal. We kunnen geen telefoons aftappen, we kunnen geen mensen in de gevangenis stoppen en doordat computerservers vaak ver buiten Europa staan, kunnen we dit probleem niet alleen oplossen. We moeten met dit onderzoek diverse partijen samenbrengen.”