18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

‘Tsunami’ aan matchfixing op lagere niveaus tennis

Tim Giesbers

Volgens een nieuw rapport van de Independent Review Panel (IRP) is er sprake van een ‘tsunami aan matchfixing’ in de lagere niveaus van de tenniswereld. In 2016 was eerder al een onderzoek gedaan naar illegale weddenschappen in de sport en dit is daar een vervolg op.

Het eerdere onderzoek werd uitgevoerd door de BBC en door BuzzFeed News. Daar bleek al uit dat er sprake was van verdachte gokpatronen. In het huidige onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk bureau, is gekeken naar de afgelopen twee jaar en meer dan honderd tennisspelers.

Voornamelijk mannen

Het zou voornamelijk gaan om matchfixing in de lagere en middenklassen van het tennis. De wedstrijden van mannelijke tennissers zijn in de meerderheid in het onderzoek. Op hogere niveaus (zoals enkele Grand Slam-toernooien) zou wel sprake zijn van ‘enkele aanwijzingen voor wat problemen’, maar de IRP ziet matchfixing niet als een wijdverspreid probleem in het elitetennis.

Ook ziet de IRP het niet als een mogelijkheid dat de tennisbonden of de integriteitseenheid (TIU) wisten van de matchfixing maar het onder het tapijt hebben geveegd.

‘Matchfixingseizoen’ aan einde van jaar

Een van de uitkomsten van het onderzoek was dat de Internationale Tennis Federatie (ITF) er over na moet denken om alle sponsordeals met wedbedrijven af te schaffen. Daarnaast zou de TIU gereorganiseerd moeten worden, zodat het op een vernieuwde manier misstanden kan aanpakken.

Volgens het onderzoek moet er vooral streng worden gekeken naar de maanden oktober, november en december. Deze laatste drie maanden van het jaar zouden namelijk een waar ‘matchfixingseizoen’ zijn, met wel twee tot drie gefixte wedstrijden per dag in ITF-toernooien.