18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tour de France 2018: Voorbeschouwing, wedden, tips en quotes etappe 20: Saint-Pée-sur-Nivelle – Espelette

Dirk Maas

Kan de tijdrit in de voorlaatste etappe van de Tour de France de top 5 van het algemeen klassement door elkaar schudden? Dat is de grote vraag die de wielervolgers bezighoudt. De huidige top 4 van het algemeen klassement bestaat louter uit tijdritspecialisten.

Naast de vraag of er verschuivingen plaatsvinden in de strijd om de podiumplaatsen kan er natuurlijk op de etappe zelf, die op zaterdag 28 juli verreden wordt, worden gewed. Naast de voorbeschouwing op de tijdrit van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette komen diverse weddenschappen, en de tips en quotes die daaraan verbonden zijn, aan bod in dit artikel.

Tijdritparcours op het lijf van Dumoulin geschreven

De 31 kilometer lange tijdrit van Saint-Pée-sur-Nivelle naar Espelette lijkt een kolfje naar de hand van Tom Dumoulin. Het parcours is glooiend, kent veel bochten en heeft een verraderlijke klim in het slot van de etappe. Kortom: de technisch vaardige coureurs zijn in het voordeel.

Dat er nauwelijks vlakke stukken op het tijdritparcours zijn, wordt na het verlaten van het startpodium meteen duidelijk. In de eerste 4,2 kilometer krijgen de renners te maken met een gemiddeld stijgingspercentage van 3,2%. Het venijn zit hem deze keer niet in de staart, maar in de start. Het gedeelte vanaf 300 meter tot aan kilometer 1,5 is het steilst, met een stijging van 6%.

Het blijft op en neer golven in de kilometers die volgen. Vooral vanaf kilometer 11, waarin het 5,2 kilometer golvend omhooggaat, zit een gedeelte dat de nodige inspanning vergt. Meer precies gaat het om een strook van 400 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, die zich na kilometer 12 aandient.

Als dat stuk erop zit, volgt een afdaling van ruim twee kilometer die op zijn beurt wordt gevolgd door een klim van 2,7 kilometer. Op dat moment hebben de renners ongeveer tweederde van de etappe afgelegd.

Na een afdaling van vijf kilometer begint de Côte de Pinodieta, die op 26,6 kilometer gelegen is. De eerste 400 meter van deze 900 meter tellende weg naar de top van deze Côte heeft een stijging van 4%. Het zwaardere werk begint na 400 meter waarin er stroken zitten met stijgingspercentages die de dubbele cijfers halen. De laatste drie kilometer bestaat uit 2,5 kilometer afdaling en de laatste 500 meter loopt de route weer op, dit keer met 3%.

Wedden op de favorieten

De tijdritten in de grote ronden van de afgelopen jaren zijn bijna allemaal een prooi geweest voor Tom Dumoulin of Chris Froome. Sinds de Vuelta van 2015 zijn er in totaal veertien individuele tijdritten verreden in de grote ronden. Daarvan won Tom Dumoulin er vijf. De enige renners die hem in zijn vier overige tijdritten van de overwinning afhielden, waren Primoz Roglic, Chris Froome, Jos van Emden en Rohan Dennis. De laatste twee renners zijn niet van de partij in de Tour.

Chris Froome won in de Tour en in de Vuelta een tijdrit. Zijn tijdritzege in de Tour 2016 was de enige keer dat hij Dumoulin in een rechtstreeks duel in een grote ronde klopte. Vorig jaar werd het wereldkampioenschap tijdrijden op een enigszins vergelijkbaar heuvelachtig parcours verreden. Dat parcours telde, net als de individuele tijdrit in de Tour 2018, 31 kilometer. Dumoulin werd de glorieuze wereldkampioen met 58 seconden voorsprong op de nummer twee Primoz Roglic. Chris Froome moest 1 minuut en 21 seconden prijsgeven en werd derde.

Geraint Thomas werd dit jaar voor het eerst Brits kampioen tijdrijden. De gele trui-drager eindigde vorig jaar in de heuveltijdrit in de Giro als tweede achter Dumoulin. Hij verloor iets minder dan een minuut op een 39,8 kilometer tellend parcours. Thomas is gequoteerd op ongeveer 6.50.  Roglic heeft een quotering van 2.10 en de quotering van Dumoulin ligt rond de 2.50. Froome staat gequoteerd op 15.00.

Gezien de resultaten uit het recente verleden is de voorspelling dat één van de renners uit de top 3 van het WK tijdrijden 2017 een grote kans maakt op de tijdritzege in Espelette heel aannemelijk. Naast Geraint Thomas zijn er nog een aantal outsiders op wie gewed kan worden: Maciej Bodnar, die vorig jaar de individuele tijdrit op de voorlaatste dag van de Tour won en Michael Kwiatkowski, die vorig jaar op 1 seconde van Bodnar strandde. Met erkende specialisten als Stefan Küng en Bob Jungels moet ook rekening worden gehouden. Bodnar is gequoteerd op ongeveer 26.00, Kwiatkowski heeft een quotering van rond de 10.00.

Wedden op de top 3 van het algemeen klassement en andere klassementen

Er zijn verschillende weddenschappen met betrekking tot ‘eindigt deze renner in de top 3?’. Zo heeft wedden op ‘Tom Dumoulin in de top 3’ een quotering van 1.07. Dat hij uit de top 3 valt, is niet een voor de hand liggende voorspelling, gezien zijn goede vorm. Wedden op ‘Tom Dumoulin eindigt buiten de top 3’ is gequoteerd op ongeveer 7.00.

De quotering voor de voorspelling dat Primoz Roglic in de top 3 eindigt, ligt vanzelfsprekend lager dan de voorspelling dat hij buiten het podium valt: 1.13 voor een top 3-plek tegenover 5.00 voor een plaats buiten de top 3. Voor Chris Froome lijken de kansen op een podiumplaats verkeken. Wedden op Chris Froome eindigt in de top 3 heeft een quotering van ongeveer 4.75. Wedden op Chris Froome eindigt buiten de top 3 is qequoteerd op 1.15.

In de andere klassementen lijken de kaarten geschud. Julien Alaphilippe kan, behoudens pech, de bolletjestrui niet meer ontgaan. Peter Sagan finishte binnen de tijdslimiet in de koninginnenrit en zal het puntenklassement winnen. Mocht Sagan Parijs toch niet halen, dan zijn Alexander Kristoff en Arnaud Démare de gegadigden voor de groene trui. Wedden op Kristoff als winnaar van het puntenklassement heeft een quotering van ongeveer 26.00. Démare heeft voor dezelfde weddenschap een quotering van ongeveer 34.00.

Ook in het jongerenklassement staat de winnaar normaal gesproken vast. Pierre Latour heeft een voorsprong van bijna zes minuten op Egan Bernal. Wedden op Latour als winnaar van het jongerenklassement is nauwelijks de moeite waard gelet op zijn quotering van 1.01.