18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tour de France 2018: Voorbeschouwing, wedden, tips en quotes etappe 19: Lourdes – Laruns

Dirk Maas

Met vermaarde cols als de Aspin, Tourmalet, Soulor en Aubisque en bijna 5000 hoogtemeters mag de negentiende etappe van de Tour de France met recht de koninginnenrit worden genoemd. Een dergelijke zware bergrit kan de verhoudingen in het algemeen klassement nog danig op zijn kop zetten.

Behalve het wedden op de eindwinnaar van de Ronde van Frankrijk 2018 zijn er nog meer weddenschappen van toepassing op de slotfase van de Tour. Deze plus de daarbijhorende quotes en tips worden in de voorbeschouwing van de etappe van Lourdes naar Laruns, die op vrijdag 27 juli verreden wordt, in dit artikel behandeld.

Parcours

Van een rustige aanloop in de negentiende etappe, die 200,5 kilometer telt, is er geen sprake. Na 40 kilometer hebben de renners er al twee klimmen van de vierde categorie opzitten. De ene is 1,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2% en de andere is 3,4 kilometer à 5,1%.

Die klimmetjes zijn echter kinderspel vergeleken met de eerste Pyreneeënreus. Na 60 kilometer beginnen de coureurs aan een 12 kilometer durende klim naar de top van de Col d’Aspin. Het stijgingspercentage van deze col bedraagt 6,5%.

Twaalf kilometer na het passeren van de top van de Aspin doemt er een nog zwaardere klim op: de weg naar de top van de Col du Tourmalet is 17,1 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. Daarna volgt een ellenlange afdaling, die bijna 40 kilometer duurt.

De derde Pyreneeën-gigant die in deze etappe is opgenomen is de Col d’Aubisque. De top van deze 1709 meter hoge col ligt op 20 kilometer van de finish. Voordat de Aubisque, met 16,6 kilometer met stijgingspercentages tussen de 4% en de 7%, is beklommen hebben de coureurs reeds twee niet mis te verstane beklimmingen achter de rug: de Col de Bordères, 8,6 kilometer à 5,8%, en de Col du Soulor, 7 kilometer à 8,4%. Zoals in eerdere bergritten in deze Tour eindigt de etappe met een afdaling.

Wedden op klassementsrenners of rittenkapers?

De bergritten in de Alpen en de Pyreneeën kenden tot nu toe een ongeveer gelijkwaardig verloop. In de eerste etappe in beide gebergtes kreeg een groep vluchters de zegen en was het Julien Alaphilippe die won. In de tweede rit in de beide gebergten was het een klassementsrenner die toesloeg: Geraint Thomas in de Alpen en Nairo Quintana in de Pyreneeën.

Mocht het patroon van de derde Alpenetappe zich doorzetten in de derde Pyreneeënrit dan klinkt de voorspelling dat, in navolging van Geraint Thomas, opnieuw een renner uit de top 10 zegeviert heel aannemelijk.

Voor Chris Froome lijkt een vijfde Tourzege uit zicht, maar de Brit heeft maar één dag nodig om ongenadig hard toe te slaan. Dat maakte zijn monstersolo in de Giro wel duidelijk. Zeker gezien zijn klim- en daalcapaciteiten lijkt deze koninginnnerit voor hem gemaakt. Wedden op Chris Froome als etappewinnaar is daarom aan te bevelen. Froome heeft een quotering van 17.00 om de etappe naar Laruns te winnen.

Tom Dumoulin toonde deze Tour aan dat er niks valt aan te merken op zijn kwaliteiten als afdaler. Hij werd al twee keer tweede in een Tour 2018-etappe. De rit naar Laruns is wellicht zijn laatste kans om Geraint Thomas uit het geel te stoten. Primoz Roglic, vorig jaar goed voor een fraaie bergritzege, heeft nog zich uitzicht op het podium. Hij is tevens een renner om op te letten bij het wedden op de etappewinnaar. Dumoulin is qequoteerd op 26.00 voor de etappewinst in Laruns, Roglic heeft een quotering van 21.00. Mocht er een vluchtersgroep voor de dagzege strijden, dan is het aan te raden welke renners een quotering bij de bookmakers hebben. Ontbreekt een renner uit de kopgroep in de lijst, dan is er de mogelijkheid te wedden op ‘de andere renner’, die gequoteerd is op 2.45.

Wedden op de klassementen

De bookmakers hebben, gezien de quoteringen, geen twijfel over de eindzege in de Tour van Geraint Thomas. Wedden op Thomas als winnaar van de Tour de France 2018 heeft een quotering van ongeveer 1.13. Tom Dumoulin is gequoteerd op ongeveer 9.00. De quoteringen van Froome’s eindwinst liggen rond de 17.00. Die laatste quote moet in het achterhoofd worden gehouden aangezien de voorspelling dat Froome het beste voor het laatst bewaart nog wel eens opgeld kan doen.

Dat het in het zicht van de haven toch nog mis kan gaan in een grote ronde weet Steven Kruijswijk als geen ander. Peter Sagan heeft de groene trui niet meer zo stevig om zijn schouders zitten. Vanwege een val in een afdaling tijdens de zeventiende etappe is het niet zeker dat hij de Tour kan uitrijden.

Daarom zijn de meest voor de hand liggende voorspellingen niet altijd juist. In de laatste dagen van de Tour kan er nog heel veel gebeuren. Julien Alaphilippe hoeft alleen nog maar op zijn fiets blijven te zitten om het bergklassement te winnen. Wedden op ‘Alaphilippe wint de bolletjestrui’ is gequoteerd op 1.01. Zijn naaste belager, Warren Barguil, heeft ongeveer de helft van het puntenaantal van Alaphilippe. Hij is gequoteerd op 51.00 om het bergklassement te winnen.

Tot slot zijn er nog enkele ‘Tourspecials’ met betrekking tot de gele trui. De quoteringen dat Thomas de Tour wint, zijn nauwelijks de moeite van het wedden waard. Wedden op ‘iedere andere renner wint de Tour 2018’ is dat wel: die quotering ligt om en nabij de 6.00. Chris Froome kon niet met de besten mee in de zeventiende etappe. Voorspellen dat hij buiten de top 3 eindigt, heeft een quotering van 1.60. Wedden op een podiumplek van Primoz Roglic is iets hoger gequoteerd, namelijk 1.65.