18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tour de France 2018: Voorbeschouwing, wedden, tips en quotes etappe 12: Bourg-Saint-Maurice – Alpe d’Huez

Dirk Maas

De bijnaam van de Alpe d’Huez is de ‘Hollandse Berg’, al dateert de laatste Nederlandse ritzege van bijna 30 jaar geleden. Joop Zoetemelk Peter Winnen en Hennie Kuiper waren tussen 1976 en 1983 goed voor elk twee ritzeges. Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse zegevierden eind jaren tachtig op de Alpencol.

Kan een Nederlandse coureur in 2018 in hun voetsporen treden? Voorspellingen, tips, weddenschappen en quoteringen wijzen dat mogelijk uit bij deze etappe die op donderdag 19 juli 2018 verreden wordt.

Parcours

Na de start in Bourg-Saint-Maurice duurt het zo’n 25 kilometer alvorens de beklimming naar de Col de la Madeleine zich aandient. De klim naar de top, die op 2000 meter hoogte ligt, telt 25,3 kilometer en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. Deze beklimming is er één van de buitencategorie.

De tweede klim van de buitencategorie in deze etappe is de Col de la Croix de Fer. De renners moeten 29 kilometer klimwerk afleggen om de top van deze Alpencol, gelegen op 2067 meter hoogte, te bereiken. Als de top bereikt is, hebben de coureurs er 121 van de in totaal 175,5 kilometer opzitten. Het gemiddeld stijgingspercentage bedraagt 5,2%.

Het sluitstuk van etappe 12 is de beroemde en beruchte klim naar het skioord Alpe d’Huez. Deze beklimming met de 21 haarspeldbochten behoort ook tot de buitencategorie. De tocht van de voet naar de top van de Alpe d’Huez is 13,8 kilometer lang. Het zwaartepunt bevindt zich op 3,8 kilometer van de finish aangezien er zich dan een stijging van 11,5% voordoet.

Etappe voor de rittenkapers

Vanzelfsprekend willen de klassementsrenners in de voorste gelederen zitten in de loodzware bergritten. Dat wil echter niet zeggen dat de gedoodverfde favorieten er met de etappezege vandoor gaan.

De laatste jaren krijgt vaak een groep ongevaarlijke renners voor het klassement de ruimte in een bergetappe. Dergelijke rittenkapers zijn coureurs die ambities hebben voor het bergklassement, jongerenklassement of geïnteresseerd zijn in de prijs voor de strijdlust. Ook renners die in het verleden een goed klassement reden maar nu geen ambities meer hebben voor een topklassering komen in dit soort bergetappes bovendrijven.

Coureurs aan wie moet worden gedacht zijn renners die in het verleden al bewezen hebben een bergetappe in een grote ronde te kunnen winnen. Namen die vaak in de voorspellingen naar voren komen, zijn Robert Gesink, Thomas de Gendt, Rafal Majka, Julien Alaphilippe, Warren Barguil, Lilian Calmejane en Ion Izagirre.

Wedden op één van deze renners voor de etappezege op de Alpe d’Huez lijkt een logische optie. Coureurs die de bolletjestrui dragen, kiezen doorgaans voor de aanval. Zo wonnen recente bergkoningen Rafal Majka en Warren Barguil elk twee etappes in de Tour waarin zij het bergklassement wonnen. Julien Alaphilippe soleerde op indrukwekkende wijze naar de ritzege in de tiende etappe en is momenteel de leider in het bergklassement. Wedden op Alaphilippe als winnaar van de bolletjestrui heeft een quotering van ongeveer 2.80. Barguil heeft een quotering van rond de 4.25.

De etappe naar Alpe d’Huez is enigszins te vergelijken met de etappe van woensdag 18 juli: een lange slotbeklimming geschikt voor renners die een groot verzet kunnen blijven trappen, bijvoorbeeld tijdritspecialisten. Tom Dumoulin bewees in de rit naar La Rosière hoe goed zijn vorm is. Voorspellen dat hij wint op de Alpe d’Huez is aannemelijk, al krijgt hij waarschijnlijk weinig ruimte om nog eens te demarreren. Wedden op Dumoulin wint op Alpe d’Huez heeft een quotering van rond de 21.00. Steven Kruijswijk, de andere Nederlandse troef, is gequoteerd op ongeveer 34.00. Andere klassementsrenners als Adam Yates, Alejandro Valverde, Jakob Fuglsang en Primoz Roglic hebben dezelfde quotering als Kruijswijk. Wedden op Chris Froome heeft de laagste quotering: de Brit is gequoteerd op 3.00 om de rit naar Alpe d’Huez te winnen.

Live wedden

Behalve het vooraf wedden op de etappewinnaar in de rit naar Alpe d’Huez zijn er nog andere weddenschappen die de bookmakers aanbieden. Zo is er de mogelijkheid van live wedden. Dit is een heel interessante mogelijkheid omdat de quoteringen bij live wedden op en neer gaan.

Zaak is bij live wedden te letten op wat voor soort coureurs er in de kopgroep zitten. Zijn dat bijvoorbeeld typische rittenkapers of knechten die door hun kopmannen vooruit zijn gestuurd? Soms redt een kopgroep het niet en kan er zich in de slotfase van de rit een geheel nieuwe situatie voordoen. De beste klimmers onder de klassementsrenners kunnen dan een gooi doen naar de ritwinst.

Als een kopgroep dreigt ingerekend te worden is het van belang te letten op de quoteringen. Die kunnen lucratief zijn als er nog klassementsrenners over zijn met ambities voor ritwinst. Voorspellen dat een renner als Ilnur Zakarin toch nog de rit wint is een mogelijkheid die in de gaten moet worden gehouden. De Rus sloeg in 2016 toe in de slotfase van een bergrit. Wedden op een top 3-klassering in het eindklassement van Zakarin heeft een quotering van ongeveer 31.00.

Andere weddenschappen

Daarnaast bieden bookmakers matchups, zogeheten ‘head to heads’ aan. Twee coureurs, vaak klassementsrenners, worden tegenover elkaar gezet in een etappe. Aan de hand van de quoteringen kun je voorspellen welke renner eerder de finishlijn passeert op de Alpe d’Huez.

Een andere weddenschap die van toepassing is op Zakarin is hoeveel individuele etappes hij wint. Wedden op meer dan 0.5 etappe heeft een quotering van rond de 6.00. Bauke Mollema, die terugviel in het klassement, heeft een quotering van 1.07 bij de weddenschap minder dan 0.5 zeges. De Nederlander won vorig jaar zijn eerste Touretappe. Wedden op meer dan 0.5 etappe is qequoteerd op ongeveer 7.00. Thomas de Gendt, die al een Tourrit op de mythische Mont Ventoux won, is qequoteerd op ongeveer 4.75 voor meer dan 0.5 etappezege.

Tot slot kan er gewed worden op de winnende marge van de etappewinnaar. Meestal komt een winnende renner in een bergetappe solo aan. Derhalve ligt het voor de hand om te voorspellen dat de winnaar van etappe 12 op donderdag 19 juli 2018 een voorsprong van 2 seconden of meer heeft. Wedden op een dergelijke marge heeft een quotering van 1.22. Doet zich de niet gebruikelijke situatie voor dat meerdere renners gaan sprinten voor de winst op Alpe d’Huez, dan kan er ook gewed worden op een winnende marge van 1 seconde of minder. De quotering voor deze weddenschap bedraagt ongeveer 3.75.