18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Top 5 grootste online bookmakers ter wereld

Tim Giesbers

Wereldwijd zijn veel wedkantoren actief, die allemaal in verschillende landen en gebieden opereren. In Nederland heeft alleen TOTO een licentie om sportweddenschappen aan te bieden. Maar er zijn dus veel grotere aanbieders actief dan ons eigen TOTO. Zie hier een overzicht met de grootste online bookmakers ter wereld, plus een vergelijking met TOTO.

Allereerst even een disclaimer hoe we tot vijf bedrijven zijn gekomen. Hiervoor hebben we een combinatie gemaakt tussen opbrengst, winst en aantal gebruikers. Dit zijn allemaal data die aangeven hoe groot een bookmaker is in vergelijking met de concurrentie. Dit zijn dus niet per se de allergrootste wedkantoren, maar wel de vijf die met deze drie gegevens naar voren komen.

Bet365

We beginnen met Bet365, wat een waar familiebedrijf is. In 2000 werd de aanbieder opgericht door Denise Coates, die het bedrijf runt met haar broer John en vader Peter. Die laatste is in het Engelse voetbal een bekende naam, als voorzitter van Stoke City. Er zijn inmiddels zo’n tweeduizend mensen werkzaam bij Bet365, dat in een heel groot gedeelte van de wereld beschikbaar is.

Het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, China, Japan, Thailand, Ghana, Nigeria, Zuid-Afrika, Kenia, Ivoorkust, Kameroen, Spanje, Italië, Duitsland, Hongarije: de lijst aan landen waar je met Bet365 kan spelen is enorm. Vandaar ook dat er volgens schattingen meer dan 34 miljoen mensen wereldwijd wedden via Bet365.

Niet alleen qua aantal consumenten, maar ook financieel gezien is Bet365 de ultieme marktleider. De laatste gegevens geven een jaarlijkse omzet van circa 25 miljard euro aan, wat onder de streep een winst van 1,5 miljard euro oplevert. En gezien de uitbreidingsdrang van Bet365 zullen deze bedragen alleen nog maar verder stijgen.

Paddy Power

Twaalf jaar voor de oprichting van Bet365 zag een andere kansspelgigant het levenslicht in Ierland, toen David Power het bedrijf Paddy Power oprichtte samen met John Corcoran en Stewart Kenny. De groene kleur die veelal wordt gebruikt, refereert nog aan de Ierse achtergrond van het bedrijf.

In de wereld van bookmakers staat Paddy Power bekend als brutaal bedrijf. Zo bood het een weddenschap aan over een mogelijke moordaanslag op Barack Obama en over het uitsterven van de ijsbeer. Ook besloot het al mensen uit te betalen die hadden gewed op degradatie van Stoke City, nadat de ploeg slechts haar eerste wedstrijd had verloren.

Inmiddels valt Paddy Power onder een moederbedrijf (hierover zo meer). Jaarlijks zorgen 13 miljoen consumenten voor een opbrengst van 12 miljard euro en een winst van 880 miljoen euro. Onder meer mensen in Zuid-Amerika (behalve Guyana), Canada, Japan, Zuid-Korea, het Verenigd Koninkrijk, Hongarije en Zweden kunnen wedden bij Paddy Power.

Betfair

Betfair is onderdeel van Flutter Entertainment, het moederbedrijf waar ook Paddy Power onder valt. Sterker nog: Flutter is ontstaan nadat Betfair en Paddy Power als bedrijf met elkaar fuseerden. Wel blijven de merken onafhankelijk van elkaar opereren op de mondiale kansspelmarkt.

Het is tegenwoordig schering en inslag, maar in het seizoen 2002/03 zorgde Betfair voor een unicum door als eerste kansspelaanbieder een professionele voetbalclub te sponsoren. Fulham was destijds de gelukkige. Sinds 2016 valt Betfair onder Flutter Entertainment en jaarlijks weten zo’n vijf miljoen mensen hun weg te vinden naar de diensten van dit wedkantoor, dat valt onder de specifieke categorie betting exchange.

Betfair is vooral actief in Europa. Consumenten uit het Verenigd Koninkrijk, Italië, Polen, Hongarije, Kroatië, Servië, Roemenië, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Zwitserland en nog veel meer kunnen er terecht. Zij zorgen voor een jaarlijkse omzet van 10 miljard en een mooie winst van 660 miljoen euro.

William Hill

Iets lager op de schaal vinden we het Londense William Hill. Dit bedrijf is een oudgediende en gaat al mee sinds 1964. Eerder deze maand werd bekend dat het waarschijnlijk overgenomen gaat worden door Caesars Entertainment, voor 3,17 miljard euro. Dit bedrijf houdt dan de Amerikaanse delen van het bedrijf en wil de rest weer verkopen.

Naast de Verenigde Staten vind je William Hill namelijk ook in Argentinië, Hongarije, Luxemburg, Malta, Noorwegen, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. Het is nu nog even afwachten wat er in de toekomst gaat gebeuren met de licenties van William Hill, wanneer de overname wordt voltooid.

Tot die tijd heeft de aanbieder ongeveer 3,5 miljoen geregistreerde consumenten. Alle activiteiten van William Hill brengen gezamenlijk circa 8,5 miljard euro op en na de aftrek van alle kosten blijft er een winst over van 712 miljoen euro.

Bwin

Als vijfde en laatste kijken we naar Bwin. Dit is een bekende naam voor voetbalfans, gezien hun deal met Real Madrid, waarvan het tussen 2007 en 2013 shirtsponsor was. Ook AC Milan speelde, van 2006 tot 2010, met Bwin op de buik. De van oorsprong Oostenrijkse kansspelaanbieder werd opgericht in 1997 en is een onderdeel van moederbedrijf GVC Holdings.

Met licenties in Belize, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Kroatië, Mexico, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk zouden meer dan tien miljoen consumenten een account hebben bij Bwin. Toch lijkt het niet geheel aannemelijk dat al deze mensen actief zijn, gezien de lagere aantallen consumenten van bijvoorbeeld Betfair en William Hill.

Dat is dan ook te zien aan de financiële daadkracht van het bedrijf. Er wordt weliswaar een jaarlijkse omzet gedraaid van rond de 6 miljard euro, maar dat is wel minder dan de voorgaand genoemde bedrijven. De winst als gevolg van deze omzet is 610 miljoen euro.

Hoe zit het met TOTO?

Dan komen we als laatste bij TOTO. Deze naam zie je ook op onze website het vaakst voorbijkomen en dat is niet zo gek. TOTO is momenteel namelijk de enige aanbieder met een licentie om op de Nederlandse kansspelmarkt te acteren. Totdat de gereguleerde markt geopend wordt, behoudt TOTO deze monopoliepositie.

TOTO is onderdeel van de Nederlandse Loterij, wat ontstond na een fusie tussen de Staatsloterij en de Lotto in 2016. De Nederlandse Loterij is in handen van de Nederlandse staat. Het is lastig vast te stellen hoe veel mensen wedden bij TOTO. Volgens schattingen zouden dit zo’n één miljoen consumenten zijn. Hierover zijn geen precieze cijfers bekend.

Even lastig wordt het om te kijken naar de financiële prestaties van TOTO. Het gehele bedrijf Nederlandse Loterij behaalde in 2019 een omzet van 1,3 miljard euro. Maar in de cijfers komt niet terug welk gedeelte hiervan door de TOTO is gerealiseerd. Wel wijst alles ernaar dat de sportwedtak goed presteert. De omzet zal hierdoor hoger zijn dan de 163 miljoen euro in 2017.