18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tips voor het wedden op lagere voetbaldivisies

Dirk Maas

De topcompetities vormen de crème de la crème voor de voetballiefhebber. Voor wedders ligt dat iets anders. De grote krachtsverschillen in een hoogste voetbalafdeling zorgen ervoor dat het wedden op een duel uit een topcompetitie niet zo aanlokkelijk is.

In de lagere voetbaldivisies zijn de krachtsverschillen minder groot. De onvoorspelbaarheid van deze duels nodigen uit om te wedden op wedstrijden uit de lagere echelons. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het loont om te wedden op lagere voetbaldivisies.

Beschik over meer informatie dan de bookmakers

Kennis is macht, die wijsheid is zeker van toepassing op het wedden op voetbal. Informatie over clubs uit de hoogste voetbaldivisies is met een muisklik te vinden. Nieuws over blessures, schorsingen of onenigheid binnen een spelersgroep valt gemakkelijk te achterhalen.

Die veelheid aan accurate informatie maakt het lastig om waarde te vinden, zogeheten value bets, en daarmee op lange termijn winst te maken. Bookmakers te slim af zijn is een stuk minder moeilijk als het gaat om voetbal in de lagere voetbaldivisies. Daaraan wordt minder tijd en aandacht besteed. Soms ontgaat bookmakers essentieel nieuws dat bepalend kan zijn voor het verloop van een wedstrijd.

Wedders kunnen bookmakers te slim af zijn door bronnen te raadplegen waarmee niet iedere bookmaker rekening houdt. Lokale kranten en sites van lokale media kunnen een goed hulpmiddel zijn. Daarnaast is het aan te raden om te kijken naar de diverse sociale media-accounts van een club uit een lagere divisie.

Odds kunnen een vertekend beeld geven

Degradatie is niet alleen een sportieve ramp, maar zeker ook een financiële catastrofe. Voetballen op een lager niveau betekent minder financiële middelen waardoor er gesneden moet worden in het personeelsbestand.

Selecties van teams in de lagere voetbaldivisies zijn kleiner. Schorsingen en blessures kunnen minder goed worden opgevangen. Een team dat favoriet is om een wedstrijd te winnen, maar gehavend is door blessures en schorsingen is opeens niet meer een zekerheid voor de winst. Niet iedere bookmaker zal het clubnieuws van een team uit een lagere divisie volgen en zal soms puur af gaan op de stand. Daardoor kunnen de odds een vertekend beeld geven.

Een ander probleem dat speelt in lagere voetbaldivisies is de uitbetaling van salarissen. Het kan voorkomen dat spelers uit onvrede over het uitblijven van hun salaris gaan staken. Clubs zijn daardoor genoodzaakt jeugdspelers op te stellen. Spelen tegen een jeugdteam zorgt voor een ongelijke strijd. Lang niet elke bookmaker weet wat er speelt in de financiële huishouding van een team. Daardoor worden de quoteringen niet aangepast naar de actuele verhoudingen.

Aantrekkelijkere quoteringen

Bij het wedden op thuiswedstrijden van topclubs uit de Premier League, Bundesliga, Primera Division en Serie A zijn de quoteringen doorgaans zo laag dat het de moeite niet loont om een bet te plaatsen op een ‘1’. Hoe anders is dat bij het wedden op thuisduels van ploegen uit de hoogste regionen in de lagere voetbaldivisies.

Daarin komt het amper voor dat er clubs zijn die jaren achter elkaar domineren. De hoeveelheid clubs die actief zijn in een lagere voetbaldivisie speelt daar ook een rol in. Voetbaldivisies als het Championship en de Segunda Division zijn qua hoeveelheid clubs groter dan hun tegenhangers op het hoogste niveau. Het Championship telt 24 clubs en de Segunda Division 22 teams. Het spelen van respectievelijk 46 en 42 competitieduels binnen een tijdsbestek van 9 maanden maakt van het spelen in deze divisies een ware uitputtingsslag.

Vanwege die vele duels en de daarmee grotere kans op blessures en schorsingen zijn bovengenoemde competities veel moeilijker te voorspellen. Deze onvoorspelbaarheid is terug te vinden in de quoteringen. Die zijn namelijk veel hoger in vergelijking met de topdivisies. Een club die bovenaan staat in een lagere divisie heeft voor winst in een thuisduel vaak een twee keer zo hoge quotering in vergelijking met een club uit een topdivisie. Als uit de statistieken blijkt dat een ploeg uit de bovenste regionen van een lagere divisie vrijwel altijd zijn thuisduels wint, kan er waarde worden gevonden in het wedden op thuiswedstrijden van een dergelijke ploeg.

Factoren die een grotere rol spelen dan wedstrijden op topniveau

Degene die wel eens een voetbalwedstrijd op een lager niveau heeft gezien, merkt dat de verschillen met een duel op topniveau enorm groot zijn. Dat geldt niet alleen voor het verschil in spelkwaliteit, maar ook voor de omstandigheden waarin een wedstrijd op lager niveau wordt gespeeld.

Het veld waarop een duel uit de lagere divisie wordt gespeeld verkeert lang niet altijd in goede staat. Er zijn minder middelen voor onderhoud en verschillende sportteams spelen er op één dag hun wedstrijd. Ploegen die de lange bal hanteren, zullen beter om kunnen gaan met de mindere omstandigheden dan clubs die het van snel combinatievoetbal moeten hebben. Een mindere grasmat kan het verloop van een wedstrijd derhalve beïnvloeden.

Op de lagere profniveaus komt het vaak voor dat niet alle teams bestaan uit fullprofs. Sommige spelers zijn semi-profs en komen letterlijk van hun werk als er getraind moet worden. Teams met semi-profs hebben minder tijd om te trainen, zijn conditioneel minder sterk en zijn daardoor in het nadeel, zeker als ze midweeks wedstrijden moeten spelen. Het is daarom zaak om na te gaan welke teams semi-profs in dienst hebben. Niet iedere bookmaker zal weet hebben van de achtergrond van iedere speler uit een voetbalselectie.

Slotsom

De topdivisies in het voetbal trekken vanzelfsprekend meer kijkers dan wedstrijden uit de lagere voetbalafdelingen. Voor wedders valt er lang niet altijd eer te behalen aan wedstrijden uit de topdivisies. De grote krachtsverschillen maken het immers lastig om winst te behalen uit bijvoorbeeld een 1×2 weddenschap.

Winst valt er wel te behalen bij het wedden op duels uit de lagere divisies. Dat is vaak onbekend terrein, ook voor bookmakers, omdat er minder media-aandacht voor is. Bij het wedden op lagere divisies kan een wedder het verschil maken door goed zijn huiswerk te doen.

Hij kan namelijk op zoek gaan naar informatie waar de bookmaker van geen weet van heeft. Het raadplegen van lokale kranten of sites van lokale media en het afstruinen van sociale media-accounts van clubs uit de lagere divisies kan de wedder een informatievoorsprong geven. De bookmaker die deze moeite niet wil doen, staat op achterstand en kan daardoor de quoteringen verkeerd inschatten. Zo kan wedden op voetbal uit de lagere divisies lonend zijn, ook al spreekt het spel zelf minder tot de verbeelding.