18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tips en strategie voor het Indy 500 wedden

Dirk Maas

Een coureur die de Formule 1 Grand Prix van Monaco wint, zegeviert in de 24 uur van Le Mans en als eerste eindigt in de Indy 500 is een zeldzaamheid. Alleen Graham Hill lukte een dergelijke Triple Crown. Fernando Alonso kan in de voetsporen van Hill treden door de Indy 500 te winnen.

Dit jaar zal dat niet lukken omdat de Spanjaard zich vrij onverwacht niet kwalificeerde. De Indy 500 wordt dit jaar op zondag 26 mei (18.45u. Nederlandse tijd) verreden. Wedtips voor dit grote Amerikaanse sportevenement, zowel specifieke voor 2019 als algemene, worden in dit artikel behandeld.

Over de Indy 500

De Indianapolis Motor Speedy herbergt het grootste toeschouwersaantal voor een sportevenement ter wereld. Ieder jaar zijn meer dan 400.000 toeschouwers aanwezig bij de Indy 500. De eerste keer dat de Indy 500 werd gehouden was in 1911. Dit evenement maakt deel uit van de IndyCar Series, het hoogste niveau van racing voor open racewagens in Noord-Amerika.

Het getal 500 verwijst naar het aantal dat mijl wordt verreden. Vijfhonderd mijl staat gelijk aan 805 kilometer. In totaal worden er 200 rondes afgelegd.

Nederlanders zijn er in 2019 niet bij. Dat was in het verleden weleens anders. Arie Luyendijk wist het prestigieuze evenement tweemaal te winnen. Jan Lammers, Arie Luyendijk Jr. en Robert Doornbos deden ook mee, maar wisten nooit hoge ogen te gooien.

Wedden op de winnaar

De meest gebruikelijke weddenschap bij het Indy 500-wedden is het wedden op de winnaar. Voor deze editie zijn er vier grote favorieten bij de online bookmakers. Will Power, Josef Newgarden, Alexander Rossi en Simon Pagenaud hebben allen een quotering van 9.00 voor de overwinning.

Power won vorig jaar en Rossi was in 2016 de beste. Simon Pagenaud won onlangs (11 mei 2019) de Indianapolis GP en staat op polepositie voor de Indy 500. De pole pakken is echter allerminst een garantie voor de winst. De Braziliaan Helio Castroneves was in 2009 de laatste die zegevierde vanaf pole position. Newgarden is de huidige leider in de Indy Car Series. In de tot nu toe vijf verreden races behaalde hij drie keer een podiumplaats, waarvan één keer de hoogste trede.

Wedden op een top 3-klassering

Een andere populaire Indy 500-weddenschap is het wedden op een top 3-klassering. Vanzelfsprekend zijn de winstkansen groter bij het wedden op een podiumplaats in vergelijking met het wedden op de winnaar. Coureurs die in een lopend seizoen constant presteren of altijd goed zijn tijdens de Indy 500 zijn de mensen om in de gaten te houden.

Match-ups

Match-up bets staan ook wel bekend als head-to-head-weddenschappen. Twee coureurs worden tegenover elkaar gezet en de wedder moet bepalen wie van deze twee eerder over de finish komt. Zoals gebruikelijk krijgt de underdog een hogere quotering dan de favoriet.

De favoriet is lang niet altijd de meerdere van de underdog. In een incidentrijke race als de Indy 500 komt het vaak voor dat auto’s uitvallen en om uiteenlopende oorzaken de finish niet halen.

Proposition bets

Proposition bets, kortweg prop bets, zijn weddenschappen die betrekking hebben op het al dan niet plaatsvinden van een gebeurtenis. De online wedkantoren spelen in op een mogelijke gebeurtenis en bieden aan de hand daarvan een weddenschap aan. Bij de Indy 500 zijn er altijd wel dergelijke weddenschappen te vinden bij de online bookmakers. De meest gebruikelijke zijn:

  • Welke coureur rijdt het langst aan de leiding?
  • Welke racer valt als eerste uit?
  • Overs en unders wat betreft het aantal coureurs dat uitvalt.

Live wedden op de Indy 500

Naast vooraf wedden heeft u de mogelijkheid om tijdens de Indy 500 voorspellingen te doen. Enkele van de mogelijkheden voor zogeheten ‘in-play betting’ zijn:

  • Maakt een coureur een pitstop voor een bepaalde ronde?
  • Is er een gele vlag voor een bepaalde ronde?
  • Is de leider in de race ook in de volgende ronde nog de nummer 1?

Future bets

Online bookmakers bieden ruim voor de start van de Indy 500 al weddenschappen aan voor dit race-evenement. De quoteringen wisselen uiteraard naarmate de race nadert. Een patroon dat terugkeert, is dat wedders enkele weken of zelfs maanden van tevoren gaan wedden op coureurs die jaar in jaar uit goed presteren tijdens de Indy 500. Daarnaast valt er winst behalen met wedden op underdogs voordat de kwalificatierace is begonnen.