18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tennisbond schorst Italianen vanwege matchfixing

Tim Giesbers

Daniele Bracciali en Potito Starace, twee Italiaanse tennissers, zijn door de TIU langdurig geschorst. Deze organisatie, die zich inzet om matchfixing in de Italiaanse tennissport tegen te gaan, beoordeelde dat de twee de regels rondom gokken overtreden hebben.

Het gaat niet zomaar om een korte schorsing, maar Bracciali (40) mag levenslang geen professionele tenniswedstrijden spelen. Daarnaast krijgt hij een boete van omgerekend 220.000 euro. Starace (37) komt er wat beter van af. Hij mag 10 jaar niet in actie komen en is zo’n 87.000 euro kwijt aan een boete.

Geseponeerd

Het ging voor de twee mis tijdens het ATP-toernooi van Barcelona in april 2011. Hierop zouden beiden zich schuldig hebben gemaakt aan matchfixing. Bracciali kwam tijdens dit toernooi samen met de Spanjaard David Marrero uit in het dubbelspel maar hij verloor in de eerste ronde. Starace speelde in beide toernooien, maar verloor in beide gevallen in de eerste ronde. Tijdens het dubbelen speelde hij met de Argentijn Juan Ignacio Chela.

Drie jaar geleden, in augustus 2015, legde de Italiaanse tennisbond beide sporters al een levenslange schorsing op, maar beiden gingen succesvol in hoger beroep. De straf van Starace werd volledig geseponeerd en Bracciali moest uiteindelijk één jaar langs het veld toekijken. Nu zorgt de TIU dus alsnog voor een ruime schorsing voor beiden.

Wereldranglijst

Bracciali kwam na zijn schorsing terug en wist zelfs nog een finale van het dubbelspel te winnen tijdens het ATP-toernooi van Gstaad in juli 2018. Zijn hoogste positie op de wereldranglijst is 21e in 2012. De andere dissident, Starace, heeft als hoogste positie de 40e, die hij eveneens in 2012 bereikte. Zijn laatste dubbelwinst was op het ATP-toernooi van Viña del Mar in 2013.