18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

La Liga-president Tebas: ‘Verbod sponsoring raakt voetbalclubs tijdens crisis’

Tim Giesbers

Javier Tebas, president van de Primera División, dringt er bij de Spaanse coalitieregering op aan om het verbod op sponsoring door kansspelbedrijven op te schorten. De clubs uit zijn competitie hebben momenteel namelijk te maken met een directe financieringscrisis.

Tijdens een toespraak op een digitale conferentie legde Tebas uit wat de verwoestende gevolgen zijn van het coronavirus voor de financiën van de Spaanse clubs. Die worden volgens hem geconfronteerd met een financieringstekort van 500 miljoen euro om het seizoen af ​​te sluiten.

Bekritiseerd

Tebas merkt op dat clubs de opdracht hebben gekregen om “hun loonkosten, die hoger dan 500 miljoen euro zijn, opnieuw te verlagen omdat spelers niet van contracten kunnen worden ontdaan”. De grootste problemen levert dit op voor topclubs als Real Madrid, Barcelona en Valencia.

“We werken eraan om het op te lossen”, zegt de president. “Valencia zit bijvoorbeeld niet meer in de Champions League. Ze zijn bekritiseerd omdat ze spelers verkopen, maar dat moeten ze wel. Barcelona moet de loonkosten verlagen om het seizoen af ​​te sluiten. Ze hebben geen andere keuze.”

Reguleren

Op basis van de federale goedkeuring van het Spaanse koninklijk besluit over wedreclame herhaalt Tebas het formele standpunt van de competitie. Hij vindt dat de ministers “de sponsoring door bookmakers moeten reguleren in plaats van verbieden”.

Tebas beweert dat een complete stop van wedsponsoring de clubs op het hoogste niveau ongeveer 90 miljoen euro aan inkomsten zou kosten. Deze factor zou volgens hem van invloed zijn op het concurrerend vermogen van de competitie tegen Europese evenknieën.

Verantwoordelijkheid

Tebas werkt sinds 1993 in het Spaanse voetbal en verklaart dat de coronapandemie de grootste crisis en uitdaging is die de competitie ooit heeft meegemaakt. Het opleggen van regels die een factor zijn in de financiën van de clubs moet nu dringend worden verzacht.

Hij concludeert: “Volgens de laatste berichten zijn er 180.000 banen afhankelijk van voetbal. Het verdedigen van deze industrie is een sociale verantwoordelijkheid. We moeten een voorbeeld zijn. Mensen moeten begrijpen dat de Primera División veel verantwoordelijkheid heeft.”