18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tabcorp krijgt boete vanwege ‘Piegate’ in FA Cup

Tim Giesbers

De Gokcommissie van het Verenigd Koninkrijk (UKGC) heeft een boete van omgerekend 97.100 euro opgelegd aan Tabcorp voor diens rol in ‘Piegate’, in de FA Cup van vorig seizoen. In februari 2017 bood Tabcorp, in het Verenigd Koninkrijk onder de naam Sun Bets, een weddenschap aan of doelman Wayne Shaw van Sutton United een taartje zou eten in de bekerwedstrijd tegen Arsenal.

Schorsing voor Shaw

Aangezien Shaw, die dat duel reservekeeper was, tegen het einde van de wedstrijd inderdaad een taartje ging eten, moest Sun Bets consumenten uitbetalen die deze weddenschap hadden afgesloten. De Engelse voetbalbond FA was niet blij met deze actie en Shaw werd voor twee maanden geschorst en hij kreeg een boete van omgerekend 430 euro.

Volgens de voetbalbond had Shaw intentioneel de sportwedmarkt beïnvloed en dat is niet toegestaan volgens de richtlijnen van het Engelse voetbal. De UKGC heeft nu zelf ook een onderzoek ingesteld maar zij richten zich op Tabcorp. Volgens de commissie is de bookmaker niet goed omgegaan met de risico’s van zulke weddenschappen.

Kwetsbare consumenten niet beschermd

Daarnaast kwam de UKGC tot nog een inzicht over Tabcorp. Dat heeft meer dan honderd consumenten die zichzelf ter zelfbescherming hadden uitgeschreven de kans gegeven om dubbele accounts te openen en alsnog te gaan wedden. Voor deze twee zaken krijgt het bedrijf een boete en daarnaast worden er bepaalde voorwaarden toegevoegd aan de Britse licentie.

“Niet acceptabel”

Richard Watson, programmadirecteur van de UKGC, zegt: “Kwetsbare consumenten konden weddenschappen afsluiten bij de Britse tak van Tabcorp, terwijl ze er zelf voor hadden gekozen niet meer te gokken. Dat is niet acceptabel. Wedkantoren moeten hun klanten garanderen dat zij effectief beschermd worden door de bookmaker.”

“Nieuwe weddenschappen zoals die Sun Bets vorig jaar aanbood in de FA Cupwedstrijd tussen Sutton United en Arsenal lijken erg leuk”, vervolgt Watson. “Ze kunnen echter serieuze consequenties hebben. Potentieel kunnen ze iemand aanmoedigen de wet te overtreden of in te gaan tegen regels van sportbonden zoals in dit geval. Dat mag niet toegestaan worden.”