18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Svenska Spel schorst wedden op Zweedse voetbalcompetitie

Tim Giesbers

De Zweedse bookmaker Svenska Spel biedt tot nader orde geen weddenschappen meer aan op de Division 2 Södra Svealand. Dit is een van de zes regionale poules van het vierde voetbalniveau in het Scandinavische land. Deze beslissing wordt genomen op verzoek van de Zweedse voetbalbond Svenska Fotbollförbundet (SvFF).

Dit verzoek werd gedaan door de nationale bond nadat integriteitspartners bekend hebben gemaakt dat circa dertien wedstrijden in deze divisie verdacht werden van matchfixing. De Zweedse Spelinspektionen kreeg daarop het verzoek van de SvFF om geen weddenschappen meer aan te bieden.

Beschermen

“De situatie die nu is ontstaan is zo ernstig dat we helaas geen andere mogelijkheid zagen dan actie te ondernemen en de wedkantoren te verzoeken de integriteit van deze competitie te beschermen”, zegt Håkan Sjöstrand, secretaris-generaal van de SvFF. “We moeten manipulatie van de sport voorkomen voor de rest van het seizoen.”

Voorlopig heeft de Spelinspektionen nog niet bekendgemaakt of het ook daadwerkelijk een landelijk verbod op weddenschappen voor deze divisie gaat instellen. Svenska Spel is nu de eerste bookmaker die wel ingaat op het verzoek van de bond en voorlopig wedden op de Division 2 Södra Svealand onmogelijk maakt.

Bezorgdheid

Dan Korhonen, directeur wedden en veiligheid van Svenska Spel, legt uit waarom: “We werken er dagelijks aan om producten aan onze consumenten aan te bieden die gevrijwaard zijn van manipulatie. In overleg met de SvFF hebben we onze bezorgdheid geuit over de situatie in deze competitie en geconcludeerd dat dit de enige oplossing is.”