18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Svenska Spel haalt uit naar wedden op lagere divisies

Tim Giesbers

Svenska Spel heeft bij monde van CEO Patrik Hofbauer en voorzitter Erik Strand uitgehaald naar kansspelaanbieders die weddenschappen hebben over de lagere Zweedse voetbalcompetities. De profcompetities zijn door het coronavirus afgelast, maar de amateurs voetballen voorlopig door.

Door het coronavirus zijn de mogelijkheden voor sportweddenschappen beperkt. Volgens Hofbauer en Strand zijn aanbieders hierdoor gedwongen hoog en laag te zoeken naar nieuwe markten. Dit heeft geresulteerd in een aantal kansen op trainingswedstrijden tussen clubs in de vierde en vijfde divisie van Zweden.

In een opiniestuk uit de Zweedse media, merkten zij op dat bijna alle sportbesturen zich verzetten tegen weddenschappen op de laagste divisies. Meer wedmogelijkheden op de lagere competities in Zweden, ook voor wedstrijden waarbij de meerderheid van de deelnemers jonger was dan 18 jaar, zouden het risico op matchfixing vergroten.

Teleurgesteld

“Het feit dat kansspelbedrijven op deze manier handelen, verrast ons en heeft ons teleurgesteld”, zeggen Hofbauer en Sand. “Waar is het respect voor de sport? Waar ligt de verantwoordelijkheid voor de klanten? Hoe beschermen ze consumenten, zij die gokken op wedstrijden?”

Sand en Hofbauer vertellen dat Svenska Spel, net als de meeste andere bookmakers, sterk getroffen zijn door het aflasten of uitstellen van bijna alle grote sporten. Dit betekent echter niet dat ze de integriteit van sport in gevaar zouden brengen door weddenschappen aan te bieden op ‘malafide’ wedstrijden, voegden ze eraan toe.

Verbieden

Als gevolg van de huidige situatie eist Svenska Spel dat er een wet wordt aangenomen om weddenschappen op amateursporten te verbieden. Dit zou de belangen van sporters en consumenten behartigen en kansen wegnemen voor criminelen om geld te verdienen.