18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Svenska Spel gaat jonge voetballers voorlichten over matchfixing

Tim Giesbers

De Zweedse bookmaker Svenska Spel heeft de handen ineen geslagen met Swedish Elite Football (SEF). Dit is een organisatie die de 32 clubs op de hoogste twee voetbalniveau’s vertegenwoordigt. Samen gaan ze jonge voetballers voorlichten over matchfixing, om ze te behoeden voor de mogelijke gevaren daarvan.

Voorlichting

Samen trekken de twee organisaties op tijdens de Gothia Cup. Dit is een jaarlijks gehouden internationaal jeugdtoernooi, georganiseerd door de Zweedse club BK Häcken. In het verleden deden spelers als Júlio Baptistia, Alan Shearer, Xabi Alonso, Andrea Pirlo en Zlatan Ibrahimović mee aan het toernooi.

Svenska Spel en SEF gaan zich voornamelijk richten op de Zweedse deelnemers aan de Gothia Cup. De spelers zijn tussen de 11 en 18 jaar oud. De voorlichting over matchfixing zal gegeven worden door Anders Wikström, een oud-voetballer die inmiddels samenwerkt met Svenska Spel en SEF om matchfixing tegen te gaan.

Aandacht

“Als een jonge speler heb je waarschijnlijk nog niet veel aandacht voor het fenomeen matchfixing”, vertelt Wikström, die tussen 2004 en 2015 profvoetbal speelde in Zweden. “Je bent gewoon lekker bezig met voetballen omdat het leuk is. Door matchfixing al vroeg te benoemen hopen we het in de toekomst te voorkomen.”

Svenska Spel en Swedish Elite Football hebben het voorkomen van matchfixing als belangrijk doel. Dit trekken ze breder dan alleen op de Gothia Cup. De twee partijen hebben Wikström ook op pad gestuurd naar alle 32 clubs in de Allsvenskan of Superettan om daar te praten over de gevaren van matchfixing.