18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Svenska Spel begint campagne tegen matchfixing

Tim Giesbers

Svenska Spel heeft de handen ineen geslagen met de Zweedse politiemacht en diverse sportbonden. Samen gaan de partijen een nieuwe campagne opzetten gericht op het neutraliseren van een mogelijk risico op matchfixing. Dit zou namelijk toenemen met de nieuwe regulering van de Zweedse wedmarkt.

De aanbieder heeft momenteel een monopolie op het legaal aanbieden van sportweddenschappen in Zweden. De aankomende weken wordt bekend welke bedrijven een licentie krijgen in het Scandinavische land, dat per januari 2019 de nieuwe gereguleerde wedmarkt van start laat gaan.

Trainingen

Svenska Spel bereidt zich dan ook voor op een grote concurrentie vanaf 2019. In een serie video’s heeft het aandacht besteed aan de kennis over matchfixing. Hierin werden onder meer Fredrik Gårdare, politiecommissaris en hoofd van de politieafdeling tegen sportcriminaliteit, en Håkan Sjöstrand, voorzitter van de Zweedse voetbalbond, geïnterviewd.

Naast het publiceren van de video’s heeft het bedrijf ook bij de Zweedse politiek aangedrongen op een wedverbod op amateur- en jeugdcompetities. Volgens Svenska Spel is het risico op matchfixing in deze competities namelijk groter. Ook wil het trainingen gaan geven voor sporters en hen gaan informeren over (de gevaren van) matchfixing.

Beschermen

“Het beschermen van de Zweden en het veilig houden van wedden is veel belangrijker dan het maximaliseren van de omzet”, zegt Fredrik Wastenson, president van Svenska Spel. “We roepen andere wedkantoren dan ook op om mee te doen in onze strijd tegen matchfixing, door bijvoorbeeld hun aanbod te veranderen. We zijn een van de grootste sponsoren van de Zweedse sport en we zullen de strijd tegen matchfixing nooit opgeven.”

Svenska Spel is al langer bezig met het promoten van integriteit in de sport. Hiervoor werkt het nauw samen met de Riksidrottsförbundet, die nationale sportfederaties, aanklagers en overheidsdepartementen representeert. Zo werd Scarlett Roa door Svenska Spel aangesteld als manager duurzaamheid, met in de portefeuille onder meer ethiek en anti-corruptie.