18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Strategie: kiezen tussen wedden op Over/Under of Handicap

Bob Ligthart

Naast het wedden op de winnaar van een wedstrijd, zijn er nog veel meer wedopties. ‘Over en Under’ en ‘Handicap’ zijn bij veel voorspellers zeker niet onbekend, maar wanneer kun je het beste met welke optie wedden? Dit leggen we uit in dit artikel, zodat jij voortaan weet wanneer wat het verstandigst is.

Over en Under

Deze speloptie heeft te maken met het aantal goals dat er in een wedstrijd valt. Op Toto staat deze vorm beschreven als ‘Meer of minder doelpunten’ en dit is dus eigenlijk wat het precies inhoudt. Bij deze bookmaker kun je inzetten van ‘meer of minder dan 0.5 doelpunten’ tot en met ‘meer of minder dan 5.5 goals’.
Bij veel wedstrijden heb je zelfs de mogelijkheid om te voorspellen wie er wint en daarbij nog eens under of over te doen. Dus bijvoorbeeld ‘Barcelona wint en over 2.5 doelpunten’. Als Barça dan met 3-0, 2-1 of een grotere uitslag wint, is jouw voorspelling goed.

Handicap

Deze manier van voorspellen is voor sommigen wat moeilijker, omdat het niet zo duidelijk beschreven staat als ‘Over en Under’. Toch is deze speloptie ook niet moeilijk om te begrijpen. Handicap staat namelijk voor het feit dat je kunt voorspellen of een club met meer dan één of zelfs meer dan twee doelpunten verschil wint. Meer dan één doelpunt verschil wordt aangegeven met ‘handicap -1’ en meer dan twee doelpunten verschil wordt ‘handicap -2 genoemd’.
Bij deze manier van wedden kun je er ook voor kiezen om handicap +1 of +2 te doen. Dit betekent eigenlijk dat een team al met 1-0 of 2-0 voor staat. Bij een gelijkspel of een 1-0 nederlaag wint dat team dus bij eigenlijk bij jouw voorspelling (en natuurlijk ook bij alle resultaten die beter zijn).

Wanneer zet ik in op Over of Under?

De algemene variant van Over of Under slaat altijd op het totaal van beide teams in een wedstrijd. Scoren ze allebei erg makkelijk, dan is het verstandig om op ‘Over’ een bepaald aantal goals in te zetten. In de Eredivisie spelen AZ en Heerenveen natuurlijk elk seizoen tegen elkaar en deze wedstrijd bevat vaak veel doelpunten. In negen van de tien laatste onderlinge ontmoetingen vielen er meer dan 2.5 doelpunten. Bij dit duel is het dus vaak verstandig om een ‘Over’ weddenschap te plaatsen.
Bij ‘Under’ weddenschappen werkt het natuurlijk precies andersom. Als er teams tegen elkaar spelen die relatief weinig scoren, dan is het beter om op minder dan een bepaald aantal doelpunten te wedden. In 2018 schreven we een uitgebreid artikel over Under en Over weddenschappen, waarin we al de ins en outs behandelden.

En hoe zit dat dan bij Handicap?

Handicapwedden is vooral gericht op het krachtsverschil tussen twee teams. Het is daarom verstandig om handicap te gebruiken wanneer je denkt dat een team met veel doelpunten verschil gaat winnen. In de Eredivisie kun je dit dus bijvoorbeeld makkelijk gebruiken als koploper Ajax tegen een laagvlieger speelt. De kans is namelijk groot dat de Amsterdammers in die wedstrijden met meer dan één doelpunt verschil winnen. In een eerder artikel over handicapwedden hebben we verschillende strategieën van deze methode behandeld.

Voordelen van de spelopties

Als het moeilijk te voorspellen is welk team er gaat winnen in een wedstrijd, maar beide teams scoren veel en moeten ook veel doelpunten incasseren, kun je alsnog op de wedstrijd wedden door op de Over in te zetten. Op deze manier kun je dus op meer duels inzetten, omdat je niet alleen afhankelijk bent van de standaard voorspelling van de winnaar of het gelijkspel.

Soms zijn wedstrijden ook gewoon niet aantrekkelijk om op te wedden door de lage quoteringen, maar deze opties brengen daar vaak verandering in. Zo kun je voorspellen dat de favoriet wint en dat er in de wedstrijd bijvoorbeeld meer dan 3.5 goals gemaakt worden. De quote zal hierdoor een stuk hoger worden, waardoor het wel weer interessant is.

Dit geldt hetzelfde voor ‘Handicap’, want als één van de teams de duidelijke favoriet is, dan wordt de quote vanzelf erg laag. Door dat team dan een handicap van -1 of -2 te geven, verhoog je de quotering.

Nadelen van beide manieren van wedden

Het risico wordt in een aantal gevallen natuurlijk groter, omdat je voorspelling op sommige momenten wel erg specifiek is. Elke wedstrijd is anders, dus de ene keer kan er heel veel in een duel gescoord worden en de andere keer kan de wedstrijd tussen dezelfde teams gewoon in 0-0 eindigen.
Voor handicap geldt natuurlijk hetzelfde, want bij het wedden op meer dan één doelpunt verschil, in plaats van gewoon een winnaar loop je ook meer risico op een verkeerde voorspelling.

Zijn deze manieren van wedden iets voor mij?

‘Under en Over’ en ‘Handicap’ zijn zeker spelopties die interessant zijn om naar te kijken. Het heeft te maken met het aantal doelpunten en het krachtsverschil tussen teams. Deze dingen zijn vaak nog goed te voorspellen en dit is niet zomaar geluk hebben. Door ‘Under en Over’ is het ook een stuk realistischer om op meer wedstrijden in te zetten, omdat je niet per se een winnaar hoeft te kiezen.
‘Handicap’ zorgt ook voor interessantere weddenschappen, omdat er hoge quotes te behalen zijn, ondanks dat er één team de duidelijke favoriet is. Blijf natuurlijk wel altijd opletten bij het plaatsen van een bet, zodat je geen onnodig risico loopt.