18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sportwedden nieuws jaaroverzicht 2020 deel 2: juli t/m december

Tim Giesbers

2020 gaat de boeken in als een van de meest bizarre jaren ooit. Naast al het nieuws over corona, stond ook de sportweddenindustrie niet stil. Op onze site hebben we je veelvuldig het laatste nieuws gebracht. Tijd voor een terugblik. In twee delen kijken we naar een het nieuws van afgelopen jaar. Deel 1 lees je hier terug. In deel 2 richten we ons op de maanden juli tot en met december.

Juli

KSA moet regels toetsen aan Europese wetten

Een tegenvaller voor de Nederlandse Kansspelautoriteit. Een juridisch gevecht met de Kindred Group wordt verloren en hierdoor moeten de regels van de KSA getoetst worden aan Europese wetten. De overheidsinstantie zou gediscrimineerd hebben bij het verlenen van een licentie.

Eerste online verslavingsbehandeling in VK

Leon House, een verslavingscentrum voor wedproblemen in het Verenigd Koninkrijk, kwam met een unicum. Het lanceerde AnonyMind, naar eigen zeggen het eerste online platform voor de behandeling van een wedverslaving. Hier kunnen consumenten terecht voor videogesprekken en een eventuele fysieke behandeling.

Oekraïne neemt wet aan voor legalisering kansspelen

Halverwege juli besloot het Oekraïense equivalent van de Tweede Kamer om een wetsvoorstel aan te nemen waarmee kansspelen gelegaliseerd en gereguleerd worden in het land. Zowel online kansspelen als fysieke wedkantoren en casino’s worden hierdoor legaal. Die laatste zijn echter alleen toegestaan in hotels.

TOTO sponsort negen Eredivisieclubs

De eerste kansspelaanbieder als sponsor in het Nederlandse voetbal. TOTO besloot voor te sorteren op de aanstaande lancering van een gereguleerde kansspelmarkt. FC Groningen, sc Heerenveen, Sparta, FC Utrecht en Willem II werden gevolgd door ADO Den Haag, Feyenoord, RKC Waalwijk en FC Twente, die allemaal een logo van TOTO op de arm krijgen.

Augustus

Europol wil samenwerking tegen matchfixing

Zolang er gewed wordt op sport, blijft het risico op matchfixing om de hoek kijken. De Europese politie Europol riep dit jaar op tot meer samenwerking tussen de publieke en private sectoren. Samen zouden bedrijven, sportorganisaties en overheden een sterke vuist kunnen maken zodat matchfixing minder voet aan de grond krijgt in Europa.

September

Nederlandse en Maltese autoriteiten werken samen

De Nederlandse Kansspelautoriteit en de Malta Gaming Authority gaan samenwerken. De twee organisaties zetten hun handtekening onder een memorandum van overeenstemming. Het is de bedoeling om intensief informatie met elkaar uit te wisselen. Hierdoor wordt het makkelijker om samen op te treden tegen bijvoorbeeld illegale aanbieders en matchfixing.

Tsjechië komt met zelfuitsluitingssysteem

Het Tsjechische ministerie van Financiën maakte bekend met een zelfuitsluitingssysteem te komen. Hierdoor kunnen consumenten hun eigen deelname aan kansspelen blokkeren en zich daarmee beschermen tegen eventuele schade daardoor. Alle bedrijven met een Tsjechische licentie moeten zich verplicht aanmelden bij het systeem.

Zweeds verbod op wedden op gele kaarten

In Zweden besloot de Spelinspektionen stappen te nemen om matchfixing te bestrijden. Een van de manieren waarop dit gedaan werd is een verbod op het wedden op spelregelovertredingen. Denk hierbij aan de gele kaart in het voetbal. Daarnaast moet het wedden op amateurclubs en jeugdwedstrijden verboden worden.

Oktober

’Fans steunen sponsorverbod voor kansspelbedrijven’

Een Brits onderzoek wees uit dat voetbalsupporters een voorstander zouden zijn van een verbod op sponsoring door kansspelbedrijven. Uit een enquête onder 1006 fans blijkt dat 65 procent van de respondenten het eens is met een verbod. De kansspelbedrijven zelf reageerden direct door te stellen dat zij van cruciaal belang zijn om de sport te ondersteunen.

GambleAware krijgt 2,5 miljoen aan donaties

Ondanks de coronacrisis bleken kansspelbedrijven gul met donaties aan non-profitorganisatie GambleAware. Samen waren ze goed voor omgerekend 2,5 miljoen euro in de eerste helft van 2020. Koploper was William Hill, dat een bedrag van 1,1 miljoen euro toezegde aan het goede doel.

KSA gaat samenwerken met Zweedse autoriteiten

KSA gaat samenwerken met Franse autoriteiten

De Kansspelautoriteit wilde in 2020 meerdere internationale samenwerkingen optuigen. Na Malta was het de beurt aan Zweden en Frankrijk. Ook in deze gevallen gaat het om het delen van informatie om illegale aanbieders te bestrijden en matchfixing tegen te gaan. Namens Zweden tekende de Spelinspektionen en namens Frankrijk de L’Autorité Nationale des Jeux.

November

Gambling Commission roept aanbieders op tot verantwoordelijkheid

Ten tijde van de nieuwe lockdown in het Verenigd Koninkrijk riep de Gambling Commission haar licentiehouders op om verantwoord te blijven. De kans bestond namelijk volgens de autoriteiten dat consumenten meer zouden gaan wedden. Hierbij stijgt ook de kans op problematisch wedgedrag en dat kunnen de aanbieders tegengaan.

Nederlandse Loterij splitst accounts TOTO van andere accounts

De Nederlandse Loterij besloot de accounts van haar consumenten op te delen. Accounts van TOTO worden losgekoppeld van die van de andere merken. Hiermee komt er een duidelijke opdeling tussen het wedden op sportwedstrijden en het deelnemen aan andere kansspelen van de Nederlandse Loterij.

Tebas heeft kritiek op mogelijk sponsorverbod

Javier Tebas, president van de Primera División, riep de Spaanse coalitieregering op om geen verbod door te voeren op kansspelsponsoren. Volgens hem zou dit ‘verwoestende gevolgen’ hebben voor de Spaanse voetbalclubs. Die zouden als gevolg van  de coronacrisis al een hoop geld mislopen en een dergelijk verbod zou een inkomstendaling van 90 miljoen euro betekenen.

December

Oprichter Unibet stopt als voorzitter Kindred Group

Anders Ström verlaat zijn bedrijf na meer dan twintig jaar. Ooit richtte de Zweed in 1997 Unibet op, wat later uitgroeide tot de huidige wedgigant Kindred Group. Van dit bedrijf was hij nog altijd niet-uitvoerend voorzitter. Hij heeft nu aan de investeerders bekendgemaakt te stoppen in die functie. Zelf blijft hij wel investeerder.

Fikse schorsing voor international Trippier

Een forse tegenvaller voor Atlético Madrid: rechtsback Kieran Trippier werd voor tien weken geschorst. De Engels international zou de wedregels van de Engelse voetbalbond hebben overtreden. Hij moet niet alleen twaalf wedstrijden missen, maar krijgt ook een boete van zo’n 77.000 euro. Trippier ontkende en ging in beroep.