18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spelinspektionen: meeste Zweedse boetes nog niet betaald

Tim Giesbers

De meeste boetes die door de Zweedse kansspelautoriteit Spelinspektionen worden opgelegd, worden niet betaald door de beboete bedrijven. Van de 21 boetes die de autoriteiten in 2019 hebben opgelegd, werd alleen die van het op Åland gevestigde Paf betaald. Op betaling van de andere twintig wacht Spelinspektionen nog.

Paf kreeg in maart 2019 een boete van 100.000 Zweedse kronen, omgerekend zo’n 9.500 euro. Het bedrijf had namelijk de mogelijkheid om te wedden geboden aan mensen die zich hadden uitgesloten van deelname aan kansspelen. Paf besloot niet in beroep te gaan en netjes de boete te betalen. Hiermee waren ze wel de enige.

Vergrijpen

In het eerste jaar dat de nieuwe Zweedse wet op Kansspelen van kracht is gegaan heeft Spelinspektionen een aantal vergrijpen bestraft. Denk hierbij aan het niet goed integreren van het zelfuitsluitingssysteem van het land of het niet goed tegengaan van witwassen of het verwaarlozen van educatie over verantwoord wedden.

Global Gaming verloor zelfs haar licentie in Zweden, besloot Spelinspektionen. Alle boetes samen hadden een waarde van 117,6 miljoen Zweedse kronen, omgerekend 11,2 miljoen euro. De hoogste boete was 19 miljoen Zweedse kronen (1,8 miljoen euro) voor Betsson, voor het herhaaldelijk uitbetalen van meerdere bonussen aan nieuwe klanten.

Beroep

De laagste boete was voor Paf en Legolas, beiden voor 9.500 euro. Toch heeft dat tweede bedrijf haar boete niet betaald. In dit geval ging het om het aanbieden van weddenschappen op sportwedstrijden aan consumenten onder de 18 jaar. Een aantal bedrijven is in beroep gegaan tegen de ontvangen boete.