18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spanje verandert advertentie- en sponsorregels

Tim Giesbers

De Spaanse regering heeft bij de Europese Commissie haar voorgestelde reclamebeperkingen meegedeeld. Dit zijn wijzigingen op een eerder in februari bekendgemaakt plan. Zo zou het toch voor kansspelaanbieders verboden worden om sponsor te worden van Spaanse profclubs.

In grote lijnen lijken de nieuwe verordeningen veel op hetgeen wat begin dit jaar al werd aangekondigd. Hieronder valt een beperking op advertenties van kansspelbedrijven. Zij zouden hun reclames alleen mogen uitzenden tijdens programma’s tussen 01.00 uur en 05.00 uur.

Coronavirus

Oorspronkelijk was er een uitzondering voor aanbieders rond live sportuitzendingen die plaatsvonden tussen 20.00 uur en 05.00 uur. En ook beperkte, maar niet verboden, sponsoring door wedkantoren. Het stond ook bonusaanbiedingen toe, met een limiet van 100 euro.

Toen de Spaanse landsgrenzen werden afgesloten door de uitbraak van het coronavirus, veranderden de regels en werden ze aangescherpt. Bonussen werden verboden en door een afwezigheid aan live sport verviel die uitzondering. Alleen adverteren tussen 01.00 uur en 05.00 uur mocht nog.

Naamgevingsrechten

Veel van de tijdelijke controles zijn nu opgenomen in de aan Europa gezonden voorschriften, met nog extra regels. Het is kansspelaanbieders niet langer toegestaan ​​om een ​​logo op de shirts van sportteams te hebben. Het is ook niet langer toegestaan ​​naamgevingsrechten te kopen voor stadions, evenementenruimtes of competities.

Reclame binnen stadions is toegestaan, maar onderhevig aan dezelfde beperkingen als audiovisuele reclame, wat betekent dat advertenties alleen tussen 01.00 uur en 05.00 uur kunnen worden getoond. De uitzondering van 20.00 uur tot 05.00 uur voor sportuitzendingen is ook verwijderd.