18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spanje gaat consumenten beter beschermen in 2021

Tim Giesbers

Het Spaanse ministerie van Consumentenzaken heeft bekendgemaakt wat de nieuwe prioriteiten zijn voor het kalenderjaar 2021. Het doel is om de kansspelregels het komende jaar verder aan te scherpen, na eerder al belangrijke wijzigingen te hebben gedaan in 2020.

De toezichthouder in Spanje zal dus de eind vorig jaar ingevoerde beperkingen op advertenties handhaven. Daarnaast waren ook wijzigingen gedaan aan de wettelijke vergoedingen die vergunninghouders moeten betalen. Ook deze blijven in stand.

Controle

Een ander doel van de Spaanse overheid is om de systemen voor zelfuitsluiting in de verschillende autonome regio’s in het land te consolideren. Ook krijgen bepaalde computerspellen een grotere controle op sociale verantwoordelijkheid.

Eind vorig jaar maakten bepaalde Spaanse media al bekend dat er nieuwe maatregelen omtrent actie, interventie, controle, preventie, bewustwording en bescherming stonden gepland. Deze zaken zouden voor de overheid een van de absolute topprioriteiten zijn voor het nieuwe kalenderjaar.

Zelfuitsluiting

Het ministerie van Consumentenzaken heeft dus ook toegezegd de zelfuitsluiting te willen verbeteren. Alle afzonderlijke systemen die hiervoor bestaan, moeten met elkaar geïntegreerd worden. Nu regelen alle zeventien autonome regio’s dat nog zelf.

Binnen elke afzonderlijke regio worden verzoeken om zelfuitsluiting nog apart geregistreerd. Daarnaast is er een nationale database onder de Dirección General de Ordenación del Juego (DGOJ), de nationale toezichthouder. Deze moet uiteindelijk verantwoordelijk worden voor de zelfuitsluiting in heel Spanje.