18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spaanse overheid verlaagt wellicht gokbelasting

Tim Giesbers

Het Spaanse Congres, vergelijkbaar met de Nederlandse Eerste Kamer, heeft een voorstel aangekondigd om de kansspelbelasting in het land te verlagen. Volgens deze plannen moet de belasting op online sportweddenschappen en het gokken op aandelenkoersen met 20 tot 25 procent verlaagd worden.

Aantrekkelijker voor bookmakers

Volgens diverse Spaanse bronnen heeft het Congres aangegeven dat deze stap zou helpen de markt aantrekkelijker te maken voor wedkantoren. Vergeleken met bijvoorbeeld de markten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk lopen de Spanjaarden nog flink achter.

Het voorstel is nog niet definitief en het zal nog een tijd duren voordat het daadwerkelijk kan worden ingevoerd. Voor die tijd moeten diverse politieke lichamen nog discussiëren over de plannen en daarna kan het pas ingesteld gaan worden als wet.

Hogere opbrengst

Afgelopen februari liet de Spaanse gameregulator Dirección General de Ordenación del Jeugo (DGOJ) weten dat de Spaanse onlinegamemarkt blijft groeien. In de laatste drie maanden van 2017 bracht deze markt 173,3 miljoen euro op. Dat is 38 procent meer dan in dezelfde maanden een jaar daarvoor.

Sportweddenschappen zorgden voor een groot aandeel in deze omzet. De wedkantoren zorgden voor een gezamenlijke omzet van 103,6 miljoen euro in dit kwartaal. Over het gehele jaar moeten de sportwedkantoren echter voorrang verlenen aan online casinospellen, die meer geld opbrachten.