18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Spaanse autoriteiten willen wedden op jeugdtoernooien verbieden

Tim Giesbers

De Spaanse kansspelautoriteit Dirección General de Ordenación del Juego (DGOJ) wil nieuwe regelgeving invoeren waarbij het voor kansspelorganisatoren niet meer mogelijk is weddenschappen aan te bieden voor jeugdtoernooien. Nu zijn er nog wedstrijden voor spelers onder 18 jaar waarop je kunt wedden, maar daar moet een einde aan komen.

Volgens de DGOJ zou dit helpen in de strijd tegen fraude en goed zijn voor het tegengaan van mogelijke verslavingen. Het belangrijkste is dat deze maatregel de jeugd zou beschermen tegen de mogelijke gevaren van wedden. Het is echter nog niet bekend wanneer deze maatregel in zou moeten gaan.

Voetbal

Een eerder onderzoek is aanleiding voor deze maatregel. Hierin werd duidelijk dat van alle toernooien waarop Spaanse consumenten kunnen wedden zo’n 5,5 procent competities waren waarin het merendeel van de spelers jonger dan 18 jaar zijn. Hierbij is dus bijvoorbeeld de Primera División, waarin ook minderjarigen kunnen meespelen, niet meegerekend.

Wordt dit gegeven uitgesplitst naar het aantal weddenschappen, dan gaat het om 1,03 procent van de geplaatste weddenschappen. Ook gaat het voornamelijk om voetbal, met 874 beschikbare wedstrijden in 2018, gevolgd door volleybal en basketbal. Voor hen waren er respectievelijk 638 en 474 wedstrijden met minderjarigen waarop gewed kon worden.

Volwassenwording

“Deze maatregel zal helpen de kans op manipulatie in deze competities drastisch te verkleinen”, vertelt een woordvoerder van de DGOJ. “Vooral voor de sporters wiens sportieve en persoonlijke volwassenwording nog niet is voltooid. Zij zijn daardoor meer vatbaar voor beïnvloeding van buitenaf.”