18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Smart money vs Public money in sportwedden

Bob Ligthart

Onder sportwedders gaat het regelmatig over Smart money en Public money, maar wat betekenen deze Engelse termen? Alvast een hint: Ze hebben beide te maken met soorten sportwedders. In dit artikel behandelen we de termen en leggen we ze naast elkaar om te laten zien wat nou precies het verschil is.

Wat is Smart money?

Deze term staat voor het geld wat ervaren of professionele sportwedders inzetten, dus over het algemeen weddenschappen waar een goede gedachte achter zit. Personen die bij wijze van spreken de fijne kneepjes van het vak beheersen en er op de lange termijn ook genoeg geld aan kunnen blijven verdienen. Vandaar dat het ook de naam Smart money heeft gekregen. De kans dat een weddenschap van zo’n persoon uitkomt is dan ook groter dan een voorspelling van iemand die nog onervaren is.

Als je zelf nog niet erg ervaren bent, kan het erg handig zijn om te kijken waar al dat Smart money heen gaat. Zetten de slimme sportwedders in op een bepaald team bijvoorbeeld en welke patronen blijven telkens terugkomen. Dit is niet alleen interessant voor onervaren wedders, want ook sportwedders die al langer meegaan kunnen op deze manier hun kwaliteiten aanscherpen.

Het vergt wel wat onderzoek om erachter te komen waar al het Smart money blijft. Het is niet zo dat wedkantoren alle informatie over weddenschappen zomaar prijs geven, zodat jij er je voordeel mee kan doen.

Volg Smart money

Een manier waarop je Smart money kunt volgen bij sportwedden, is het bestuderen van de quoteringen. Heeft één team een hoge quote en daalt de quote bij de tegenstander terwijl deze al laag is, dan is de kans groot dat er Smart money in het spel is bij die wedstrijd. In andere woorden. Dit kan betekenen dat veel doorgewinterde sportwedders op dat duel hebben ingezet. Bookmakers weten hebben wel een beeld van waar het Smart money heen gaat en hier kunnen ze de quotes op aanpassen. Door die weddenschappen van de professionele wedders krijgen wedkantoren zelf namelijk ook een beter beeld bij de kansen van teams.

Quotes veranderen bij voetbal bijna elke dag wel en daarom is timing ook een belangrijk punt wanneer het aankomt op het volgen van Smart Money. Je wil natuurlijk de hoogste quotering pakken en aan de goede kant van de streep staan. Als er veel op een favoriet wordt ingezet kan de quote dalen, dus zorg er in dat geval voor dat je er op tijd bij bent.

Er zit natuurlijk wel een kanttekening aan het volgen van Smart money bij sportwedden. Een ervaren wedder is zoals al eerder benoemd niet altijd makkelijk te vinden. Het kan ook nog gebeuren dat jij denkt dat iemand een goede sportwedder is, maar dit wil niet altijd het geval zijn. Ben daarom zeker van je zaak. Daarnaast hebben zelfs de beste wedders niet alles goed, dus het is geen garantie op succes.

Wat is Public money?

Dan gaan we over op het tegenovergestelde, namelijk Public money. Hiermee worden de minder ervaren of gelegenheid wedders bedoeld. Zij dragen bij aan de cliché: “Het huis wint altijd.” Hun weddenschappen zijn over het algemeen minder sterk, omdat ze niet alle zaken van het sportwedden op een rijtje hebben staan. Ze weten bijvoorbeeld minder goed wanneer ze een handicap moeten inzetten of op welke andere manier er meer uit een voorspelling te halen is.

Het is natuurlijk de bedoeling dat je als sportwedder niet bij deze groep behoort, omdat de kans op winst minder groot is met Public money. Weddenschappen zijn minder doordacht en worden niet optimaal benut. Dit zijn twee dingen waar je aan kunt werken met een paar simpele handelingen.

Hoe zorg ik ervoor dat ik tot de groep Smart money behoor?

We noemden al dat je de quoteringen in de gaten kunt houden om te kijken waar Smart money naartoe gaat, maar je kunt natuurlijk ook zelf al bij die groep horen. Het belangrijkste hiervoor is dat je de ins en outs van het sportwedden op een rijtje hebt. Dus zorg ervoor dat je weet wat alle weddenschappen inhouden, want dit kan je veel extra geld opleveren. Zo worden ook meer wedstrijden interessant, omdat je dan bijvoorbeeld niet alleen op een winnaar kan inzetten. Kijk zeker eens rond op de rest van onze site, want we hebben een uitgebreide bibliotheek waarin allerlei soorten weddenschappen worden behandeld.

Het aantal doelpunten, een handicap en beide teams scoren zijn drie voorbeelden van eenvoudige weddenschappen die jouw wedstrategie al kunnen verbeteren. De kennis over deze weddenschappen, gecombineerd met goed onderzoek voorafgaand aan een wedstrijd, zorgen ervoor dat je een sportwedder bent die tot de groep van Smart money behoort.

Smart money vs Public money

We hebben het gehad over Smart money en Public money. Om het nog duidelijker te maken zetten we alles nog even op een rijtje. Smart Money is het geld van ervaren, professionele wedders en hun geld heeft invloed op de quoteringen van bookmakers. Public money is het geld van de minder ervaren sportwedders en hier verdienen bookmakers vooral hun geld aan. Als wedder wil je aan de winnende kant staan en dit is meestal de kant van het Smart money. Er zijn verschillende manieren om tot deze groep te behoren en als je die volgt heb je de meeste kans op succes.