18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sloveense wet op online gokken tegengehouden

Tim Giesbers

De Sloveense overheid wilde een nieuwe wet invoeren betreffende online gaming en sportweddenschappen, maar deze is tegengehouden in het parlement van het land.

Adviescommissie stemde tegen

De voorgestelde wet ging over zowel de licenties van diverse online spel- en wedaanbieders alsmede het reguleren van de markt in het Oost-Europese land. In eerste instantie stemde de Nationale Vergadering (vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Kamer) voor het wetsvoorstel met 35 stemmen voor en 24 tegen.

Hierna ging de wet echter naar de Nationale Adviescommissie voor Economie, Industrie, Toerisme en Financiën, onderdeel van het hoogste orgaan van het Sloveense parlementaire systeem. In deze commissie stemden 12 leden voor het voorstel en 18 brachten een tegenstem uit.

Minister-president was voor

Minister-president Branko Zorman was groot voorstander en zelfs aanjager van de wet. Hij uitte eerder zijn bezorgdheid over het feit dat circa 85 procent van de in Slovenië behaalde opbrengsten van sportweddenschappen werden verdiend door buitenlandse bookmakers. Hierdoor zou Slovenië een hoop geld mislopen via bijvoorbeeld belastingen.

Zorman en zijn politieke medestanders willen de wet wellicht opnieuw leven in proberen te blazen. Om dat te doen zal deze opnieuw via de Nationale Vergadering moeten gaan en ditmaal moet er een tweederde meerderheid behaald worden, waarvoor minimaal 40 leden voor moeten stemmen om genoeg stemmen te vergaren.