18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sky gaat gokadvertenties op televisie terugdringen

Tim Giesbers

De Britse commerciële zender Sky heeft aangekondigd het aantal advertenties van wedkantoren te gaan limiteren. Op alle kanalen komt er maximaal één gokreclame per advertentieblok. Ook krijgen abonnees de kans om alle wed- en gokgerelateerde advertenties te blokkeren, vanaf 2020.

Momenteel kunnen er tot vier wedreclames per reclameblok getoond worden. Hierbij gaat het om een groot aantal wedkantoren dat weddenschappen aanbiedt rondom sportwedstrijden die op Sky te zien zijn. De nieuwe regels rondom advertenties moet ingaan vanaf de start van het Premier Leagueseizoen 2019/20, in augustus 2019.

Technologieën

Volgens The Telegraph worden de restricties van kracht op alle platformen waarop Sky advertentieruimte verkoopt. Hier valt ook het commerciële Channel 5 onder. Deze nieuwe regels gaan niet alleen over wedkantoren, maar ook over websites die online bingo of poker aanbieden.

Vanaf 2020 wordt abonnees van Sky de mogelijkheid geboden om wed- en gokadvertenties compleet te verwijderen uit hun reclameblokken. Sky en kabelaanbieder Virgin Media komen met nieuwe technologieën waarmee consumenten deze mogelijkheid krijgen.

Beschermen

Steven van Rooyen, CEO van Sky, zegt: “Onze consumenten zijn bezorgd over gokadvertenties op televisie en we begrijpen hun bedenkingen. Daarom hebben we ook besloten om het aantal wedgerelateerde reclames terug te dringen en we kunnen consumenten beter beschermen tegen de gevaren van problematisch wedden.”

Van Rooyen roept ook mondiale internetbedrijven als Google en Facebook op het voorbeeld te volgen. Volgens de CEO is televisie nu een ‘veiligere ruimte’ geworden, maar de gevaren blijven online. “Er is nog steeds een gevaar op internet en dat zal zo blijven totdat er duidelijke regels komen, zoals bij televisie.”

Ondersteuning

Marc Etches, CEO van GambleAware, is blij met de beslissing van Sky. “Televisiestations hebben, net als clubs en adverteerders, een rol in het proces om mensen bewust te laten worden van de risico’s van weden. Ook kunnen zij duidelijk maken waar mensen met gokproblemen hulp en ondersteuning kunnen vinden.”