18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Skënderbeu Korçë tien jaar Europees geschorst vanwege matchfixing

Tim Giesbers

Skënderbeu Korçë mag de komende tien jaar niet deelnemen aan Europese toernooien. Deze straf is door de UEFA opgelegd omdat de Albanese voetbalclub zich schuldig zou hebben gemaakt aan matchfixing. Het internationale sporttribunaal CAS heeft de Europese voetbalbond gelijk gegeven. Naast de schorsing moet Skënderbeu ook een boete van een miljoen euro betalen.

De initiële straf werd al in maart 2018 uitgedeeld door de UEFA. De voetbalbond had eerder al besloten dat Skënderbeu in het seizoen 2016/17 niet deel mocht nemen aan de Europese clubcompetities. Destijds probeerden de Albanezen al in beroep te gaan, maar ook destijds gaf het CAS de UEFA gelijk, waardoor de schorsing bleef staan.

Onderzoek

Eigenlijk zou de club het komende seizoen deelnemen aan de Europa League, gezien de vierde plaats die het afgelopen seizoen behaalde in de Albanese Kategoria Superiore. Het onderzoek naar de diverse Europese wedstrijden van Skënderbeu is de afgelopen jaren voortgezet en vooral in het seizoen 2015/16 hebben de Albanezen zich misdragen.

Destijds speelde Skënderbeu in de voorrondes van de Champions League en na een nederlaag tegen Dinamo Zagreb kwam het team uit in de groepsfase van de Europa League. Tijdens dit seizoen werd van Crusaders uit Noord-Ierland met 4-1 gewonnen en in de return leidde Skënderbeu met 1-2 in de negentigste minuut. In de resterende tijd stopten de Albanezen met voetballen en Crusaders kon (ondanks een afgekeurde goal en drie ballen op het aluminium) nog met 3-2 winnen.

Fouten

Dit is een van de vele onderzochte wedstrijden. Zo verloor Skënderbeu in de groepsfase van de Europa League met 0-3 van Lokomotiv Moskou. Een paar minuten voor tijd stond het nog 0-1. Er werd opeens zonder duidelijke reden heel veel ingezet op nog twee doelpunten. Lokomotiv wist in deze slotfase ook tweemaal te scoren, beide keren na fouten in de Albanese defensie.

Skënderbeu Korçë werd in 1933 voor het eerst landskampioen en pakte daarna alle landstitels vanaf 2011. Alleen in 2017 en 2019 werd de club niet eerste. De titel in het seizoen 2015/16 staat nu tijdelijk vacant, omdat er nog onderzoek gedaan wordt naar dit kampioenschap. De kans is groot dat deze titel naar Partizani gaat.