18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ronde van Spanje 2018: wedden, quotes en voorspellingen Vuelta

Dirk Maas

Tom Dumoulin en Chris Froome zorgden in 2018 voor een unieke prestatie door de eerste wielrenners sinds Marco Pantani in 1998 te worden die in hetzelfde kalenderjaar het podium in zowel de Giro als de Tour te haalden.

Tot een nieuwe titanenstrijd komt het niet in de Vuelta, die op zaterdag 25 augustus 2018 start. Ronde van Spanje 2017-winnaar Froome doet niet mee, evenals Tom Dumoulin. Ondanks het ontbreken van beide topcoureurs zijn er genoeg grote namen die wel van de partij zijn in de Ronde van Spanje 2018. Voorspellingen, quotes en tips zullen bij het wedden op de winnaar van de Vuelta aan bod komen. Andere Ronde van Spanje 2018-weddenschappen zullen ook in dit artikel besproken worden.

Parcours Vuelta 2018 week 1

De Ronde van Spanje start met een individuele tijdrit van 8 kilometer in Malaga. De rit tegen de klok gaat over een nagenoeg vlak parcours. Halverwege de tijdrit is er een klim van 1,5 kilometer, die een gemiddeld stijgingspercentage van 6 procent kent.

De chronospecialisten zijn vanzelfsprekend favoriet in de eerste etappe. De bookmakers hebben Rohan Dennis boven aan hun lijst staan. Wedden op Dennis als winnaar van etappe 1 heeft een quotering van 1.35. Victor Campenaerts en Michal Kwiatkowski vervolledigen de top 3 van favorieten voor winst van etappe 1. Voorspellen dat Campenaerts wint, is gequoteerd op 6.00. De quotering voor Kwiatkowski voor deze weddenschap bedraagt 6.50.

De quoteringen voor de daaropvolgende etappes zijn nog niet bekend. Die worden doorgaans kort nadat de etappe van de dag daarvoor afgelopen is, online gepubliceerd. Het devies luidt derhalve om iedere dag vanaf ongeveer 18.30u. te kijken naar de quoteringen voor de komende etappe.

De eerste week kent, voor Vuelta-begrippen, weinig echte bergetappes. Rit 4 is de eerste echt zware etappe die de renners te wachten staat. De aankomst van die rit is in de Sierra de la Alfaguara. De slotklim telt 12,4 kilometer, met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,4 procent. Etappe 9, op zondag 2 september 2018, kan het eerste vuurwerk opleveren. De etappe eindigt, nadat de renners er al twee beklimmingen op hebben zitten, in het skioord La Covatilla. De laatste 24 kilometer van deze rit lopen constant op. De laatste 7,9 kilometers kennen zelfs een stijgingspercentage van 8,5 procent.

Parcours Vuelta 2018: week 2 en 3

Week 2 start met een vlakke etappe op dinsdag 4 september. Na twee heuvelachtige ritten in de daaropvolgende dagen is het woord aan de klimmers. Tussen vrijdag 7 september en zondag 9 september staan er drie zware bergritten op het programma. De 13e etappe, op vrijdag, heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 15% in de laatste 2,1 kilometer. In rit 14 zitten vier beklimmingen, met een gemiddeld stijgingspercentage van 12,5% in de slotklim. De laatste beklimming van etappe 15 telt 12,2 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,2%.

De derde week begint met een individuele tijdrit van 32 kilometer over een heuvelachtig parcours. De dag daarop, woensdag 12 september 2018, volgt een nieuwe heuvelrit, met een gemiddeld stijgingspercentage van 9,1% in de laatste kilometers. Op vrijdag 14 september en zaterdag 15 september 2018 wachten de renners nog twee bergetappes in Andorra, waarvan die op zaterdag de zwaarste is. Deze rit naar de Coll de la Gallina telt maar liefst zes beklimmingen. De Ronde van Spanje eindigt traditioneel in Madrid, een slotetappe die te vergelijken is met de aankomst op de Champs-Élysées.

Met zoveel bergtoppen, 51 in totaal, is de Vuelta 2018 op het lijf geschreven van de klimgeiten. De recente geschiedenis leert dat in de meeste gevallen de aanvallers het bergklassement van de Ronde van Spanje winnen. Omar Fraile won in 2016 en 2017 de bergtrui. Hij staat bij sommige online bookmakers genoteerd als grote favoriet voor het winnen van het bergklassement. Wedden op Fraile als bergkoning heeft een quotering van ongeveer 7.00. Andere online wedkantoren schuiven Miguel Angel Lopez naar voren. Voorspellen dat Lopez het bergklassement wint, is gequoteerd op ongeveer 8.00. Een andere naam die vaak wordt genoemd, is Thomas de Gendt. Hij heeft quoteringen tusssen de 9.00 en 11.00. Outsiders die worden getipt zijn Sepp Kuss en Alexandre Geniez. Kuss heeft een quotering van 29.00. Geniez is gequoteerd op 34.00. Alessandro de Marchi, tweevoudig ritwinnaar in de Vuelta, heeft een vrije rol bij BMC. Voorspellen dat hij het bergklassement wint, heeft een quotering van 67.00.

Wedden op de winnaar van de Ronde van Spanje 2018

Bij afwezigheid van Chris Froome is het rugnummer 1 toegekend aan Vincenzo Nibali. De Italiaan krijgt hiermee waardering voor zijn erelijst, die onder meer eindzeges in alle drie de grote rondes bevat. Zelf houdt Nibali geen rekening met een hoge eindklassering. De Italiaan is nog steeds herstellende van zijn val in de Tour, waaraan hij een gebroken ruggenwervel overhield.

Wie zijn volgens de online bookmakers dan wel de favorieten voor de eindwinst van de Ronde van Spanje 2018? Richie Porte is met quoteringen tussen de 3.50 en 4.00 grootste kanshebber. Bij die favorietenrol kunnen vraagtekens worden geplaatst. Evenals Nibali viel Porte uit in de Tour de France. De Australiër moest opgeven vanwege een gebroken sleutelbeen. Hij is nog niet zo goed hersteld als gehoopt.

Movistar-renners Nairo Quintana en Alejandro Valverde zijn oud-winnaars van de Vuelta. Quintana is de laatste anderhalf jaar echter geen schim meer van de ronderenner die indruk maakte met diverse podiumplaatsen in de Giro, Tour en Vuelta. Valverde kende een teleurstellende Tour 2018. Wedden op Quintana heeft quoteringen die variëren van 4.50 tot 7.00. Voorspellen dat Valverde de Vuelta wint, heeft quotes die tussen 10.00 en 15.00 liggen. Movistar heeft met Richard Carapaz nog een troef achter de hand. De Ecudoriaan werd 4e in de Giro 2018. Carapaz heeft bij de meeste bookmakers quoteringen van 40.00 of 51.00.

Fabio Aru won in 2015 de Vuelta, maar hij eindigde sindsdien alleen in de Tour van 2017 nog in de top 5. Voorspellen dat Aru de Vuelta 2018 wint, heeft quoteringen die tussen de 17.00 en 21.00. De prestatiecurve van Thibaut Pinot is de laatste jaren eveneens grillig: een derde plaats in de Tour 2014 en een vierde plek in de Giro 2017 werden afgewisseld met uitvalbeurten in o.a. de Giro d’Italia van 2018. Wedden op Pinot als winnaar van de Ronde van Spanje 2018 heeft quoteringen die tussen de 21.00 en 26.00 liggen.

Namen die hoog genoteerd staan bij de bookmakers zijn Simon Yates en Miguel Angel Lopez. Yates leek dit jaar op weg naar de eindwinst van de Giro d’Italia, maar in de derde week zakte hij door het ijs. Voorspellen dat Simon Yates dit jaar de Vuelta wint, heeft quoteringen die tussen de 3.85 en de 4.50 liggen. Miguel Angel Lopez maakte in de Vuelta 2017 naam met twee bergritzeges. Hij eindigde op de achtste plaats. In de Giro 2018 behaalde hij zijn eerste podiumplaats in een grote ronde: hij werd 3e in de eindrangschikking.

Wedden op de Nederlanders in de Vuelta 2018

De gouden tijden van het Nederlandse wielrennen in de jaren 70 en 80 lijken weer te herleven. Nederland beschikt over een groot arsenaal aan klassementsrenners. De Tour de France van 2018 bevestigde dat met twee Nederlanders in de top 5. Nummer twee Tom Dumoulin ontbreekt maar Steven Kruijswijk, nummer 5 van de Tour 2018, is wel van de partij. In zijn laatste drie grote rondes eindigde hij telkens in de top 10. Wedden op een top 10-klassering van Kruijswijk in de Vuelta 2018 heeft een quotering van ongeveer 2.10. Een podiumplaats van Kruijswijk in de Vuelta 2018 heeft quoteringen die tussen de 10.00 en 13.00 liggen.

Wilco Kelderman rook vorig jaar aan het podium in de Vuelta, maar hij viel met een vierde plaats net buiten de top 3. De Sunweb-renner wordt dit jaar achtervolgd door de pechduivel: hij brak twee keer zijn sleutelbeen. De vraag is in hoeverre hij hersteld is. Wedden op een top 10-klassering van Kelderman is gequoteerd op 1.72. Voorspellen dat hij in de top 3 finisht, heeft een quotering van 7.00.

Bauke Mollema zegt alleen voor ritzeges te gaan en niet voor het klassement. De bookmakers hebben weinig vertrouwen in een top 3-klassering van Mollema: ‘ja’ voor een top 3-klassering is gequoteerd op 15.00. Wedden op een top 10-klassering van Mollema heeft een quotering van 2.10. Voorspellen dat er een Nederlander in de top 3 van de Vuelta 2018 eindigt, is gequoteerd op 4.75. Wedden op een top 10-klassering van een Nederlander in de Ronde van Spanje 2018 heeft een quotering van 1.40. Lucratiever is de weddenschap ‘er finisht geen Nederlander in de top 10 van de Ronde van Spanje 2018’. Die weddenschap heeft een quotering van 2.70.

Er is ook de mogelijkheid om te wedden op ‘head-to-heads’. Zo is Steven Kruijswijk tegenover Davido Formolo geplaatst bij bepaalde online wedkantoren: wedden dat Kruijswijk hoger dan Formolo eindigt in het algemeen klassement is gequoteerd op 1.80. Wilco Kelderman heeft een zogeheten matchup met George Bennett van Lotto-Jumbo. Voorspellen dat Kelderman hoger eindigt dan Bennett is gequoteerd op 1.90. Bauke Mollema is tegenover Ilnur Zakarin geplaatst. Wedden op een hogere eindklassering van Mollema dan Zakarin heeft een quotering van 2.30.

Sinds de Vuelta 2015 is er altijd, de Vuelta 2017 uitgezonderd, minimaal één Nederlandse ritzege in een grote wielerronde geweest. Online bookmakers bieden de mogelijkheid aan om te wedden op een etappezege van een Nederlander in de Ronde van Spanje 2018. Danny van Poppel en Bauke Mollema wonnen ooit al een rit in de Vuelta. Wedden op meer dan 0.5 etappezege van Mollema is gequoteerd op 2.55. Voorspellen dat Mollema minder dan 0.5 rit wint, is gequoteerd op 1.44. Exact dezelfde quoteringen als Mollema heeft Wilco Kelderman. Wedden op meer dan 0.5 ritzege van Danny van Poppel heeft een quotering van 3.20. Voorspellen dat Van Poppel minder dan 0.5 ritzege boekt, is gequoteerd op 1.30. Steven Kruijswijk won nog nooit een rit in een grote ronde, maar hij was er al een paar keer dichtbij. Wedden op meer dan 0.5 ritzege van Kruijswijk heeft een quotering van 3.40. Voorspellen dat minder dan 0.5 ritzege behaalt, is gequoteerd op ongeveer 1.26.

Wedden op Elia Viviani

Quick Step is de succesvolste wielerploeg van 2018. Elia Viviani heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de vele ritzeges die de Belgische wielerformatie dit jaar boekte. Zo won de Italiaan vier etappes in de Giro d’Italia en won hij de paarse trui, het wielertenue dat aan het puntenklassement van de Giro verbonden is.

Wedden op Viviani als winnaar van het puntenklassement van de Vuelta 2018 is gequoteerd op 2.20. Ook is het mogelijk te wedden op de hoeveelheid etappezeges die Viviani gaat boeken. Voorspellen dat Viviani drie of meer ritten wint in de Vuelta 2018 heeft een quotering van 1.72. Wedden dat hij niet drie of meer etappezeges behaalt is gequoteerd op 2.00. Voorspellen dat Viviani twee of meer ritzeges boekt, is gequoteerd op 1.35. Wedden dat Viviani niet twee of meer etappes wint in de Ronde van Spanje 2018 heeft een quotering van 2.90.