18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Quoteringen en wedden topscorer Eredivisie 2021: wint Giakoumakis?

Tim Giesbers

De Nederlandse Eredivisie is over de helft van dit seizoen en dat betekent dat de komende maanden de prijzen verdeeld gaan worden. Wie wordt kampioen? Wie degradeert? Maar ook: wie wordt topscorer? De grote favoriet is Giorgos Giakoumakis, die een voorsprong op zijn concurrenten heeft. Lees in dit artikel alles over het wedden op de topschutter van het seizoen 2020/21.

We werpen eerst even een blik op de transferperiode. Een speler als Giakoumakis kan inmiddels niet meer naar de grote competities vertrekken, maar toch is er nog een kleine kans op een transfer. In een beperkt aantal landen is de markt nog geopend. Denk daarbij aan onder meer Oostenrijk, Kroatië, Roemenië, Polen, Rusland en Oekraïne. Clubs als Red Bull Salzburg, Zenit Sint-Petersburg en Dynamo Kiev zouden nog altijd de portemonnee kunnen trekken voor een nieuwe spits.

Kan Giakoumakis nog ingehaald worden?

De kans is heel erg groot dat VVV-Venlo dit seizoen de topscorer van de Eredivisie gaat leveren. Giorgos Giakoumakis werd afgelopen zomer voor een schamel bedrag van zo’n twee ton overgenomen van AEK Athene en laat nu zien een veelvoud van dat bedrag te gaan opleveren. Afgelopen week scoorde hij vier keer tegen Vitesse en eenmaal tegen Fortuna Sittard, wat zijn opbrengst van dit seizoen heeft opgekrikt naar 21 doelpunten.

In de winterstop werd veelvuldig gespeculeerd over een op handen zijnde transfer van de Griek, maar niemand meldde zich in Venlo met een acceptabel bod en Giakoumakis lijkt het seizoen te gaan afmaken in De Koel. Hij loopt nu beter dan één-op-één en is verantwoordelijk voor 63,7 procent van alle VVV-goals. Hij is de enige speler die meer dan de helft van de goals van een club maakte in de laatste elf seizoenen.

De achterstand van de concurrentie op Giakoumakis is groot. De op één na beste schutters van de competitie staan na twintig speelrondes namelijk allemaal op elf goals, maar liefst tien minder dan Giakoumakis dus. We gaan deze concurrenten even langslopen. Aan het einde kijken we naar de quoteringen van deze spelers.

Wie zijn de concurrenten van Giakoumakis?

Steven Berghuis (Feyenoord)

Vorig seizoen stond Berghuis samen met Cyriel Dessers van Heracles Almelo bovenaan de topscorerslijst toen de competitie werd stilgelegd. Opnieuw werd er wel wat verwacht van de Oranje-international. Hij is de aanvoerder en sterspeler van een van de traditionele topclubs. Maar toch: Berghuis is geen spits maar een buitenspeler. Hij heeft dan ook ‘geprofiteerd’ van de slechte vorm van spitsen Nicolai Jørgensen, Robert Bozeník, Lucas Pratto en zelfs gelegenheidsspits Bryan Linssen. Berghuis staat nu op elf doelpunten.

Danilo (FC Twente)

Met evenzoveel goals vinden we Danilo terug, een relatieve nieuwkomer in de Eredivisie. In het afgebroken seizoen 2019/20 zagen we de Braziliaan al even als jonge invaller bij Ajax, maar dit seizoen mocht hij het laten zien in Enschede. Samen met Queensy Menig en Vaclav Cerný (inmiddels geblesseerd) vormt hij een aanval waar menig verdediging bang van wordt. Van elke drie doelpunten van FC Twente maakt Danilo er één. De laatste tijd valt zijn productie echter behoorlijk tegen. Sinds zijn doelpunt op 19 december tegen VVV-Venlo staat de spits al zeven wedstrijden droog.

Teun Koopmeiners (AZ)

Ook Koopmeiners heeft er tot nu toe elf inliggen. Op het eerste oog is dat enorm knap aangezien de controleur tussen allemaal aanvallers zo hoog op de lijst bivakkeert. Maar kijk je naar de manier waarop die goals tot stand kwamen, dan valt het eigenlijk wel mee. Van die elf doelpunten kwamen er namelijk vijf vanaf de strafschopstip. Dat maakt het aantal van elf al wat minder indrukwekkend. Ondanks dat is het voor een verdedigend ingestelde middenvelder alsnog knap tot zes doelpunten uit open spel te komen.

Henk Veerman (sc Heerenveen)

Dan door naar het hoge noorden, waar Henk Veerman er eveneens elf in heeft liggen. Voor hem is het een persoonlijke revanche op sc Heerenveen. Van 2014 tot 2018 was hij daar tweede keuze en hij maakte per seizoen respectievelijk twee, zes, vijf en vier doelpunten. Na twee seizoenen bij FC St. Pauli in de Tweede Bundesliga kwam de spits terug als eerste man in de punt van de aanval. Na twintig duels, allemaal als basisspeler, maakte hij er al elf. Ook bij hem is sprake van een klein dipje. In de laatste acht wedstrijden scoorde hij maar twee keer.

Dusan Tadic (Ajax) (en Sebastien Haller)

Dan gaan we ook nog even naar Amsterdam, naar koploper Ajax. Een schamel doelpuntje achter op de vier eerder genoemde namen staat Dusan Tadic. De topscorer van het seizoen 2018/19 (samen met Luuk de Jong) heeft er tot nu toe tien inliggen. Een van zijn nadelen is dat hij tegen VVV-Venlo (de beruchte 0-13) in de rust gewisseld werd. Daardoor kon hij de tweede helft weinig meer bijdragen aan de stortvloed van doelpunten. Voor Sebastien Haller is het niet uitgesloten dat hij nog een hoop goals gaat maken, maar aangezien hij er pas net is, lijkt hij kansloos voor de topscorerstitel.

Donyell Malen (PSV)

Als laatste behandelen we Donyell Malen. Als aanvaller van nummer twee PSV is hij natuurlijk ook een kanshebber voor de titel van topscorer. Vorig seizoen stond hij tweede op die lijst toen de competitie werd afgebroken. Nu staat hij met negen goals achter alle namen die we eerder genoemd hebben. De kans dat Malen nog hoge ogen gaat gooien op de topscorerslijst is niet uitgesloten, maar wel klein.

Wat zijn de quoteringen voor topscorer van de Eredivisie?

De kans is  groot dat Giakoumakis zijn voorsprong op de concurrentie behoudt en dat zie je ook bij de bookmakers. Inzetten op de Griek levert je nog een quote van 1.05 op. Achter hem volgen concurrenten als Berghuis (11.00), Danilo, Koopmeiners, Veerman (allemaal 14.00), Tadic, Malen (beiden 16.00) en Haller (18.00).

De kans lijkt het grootst dat de race gelopen is met een voorsprong van tien goals en dat Giakoumakis deze niet meer gaat weggeven. Hij speelt echter wel bij een kleinere club, dus er bestaat een kans dat zijn voorsprong gaat slinken. Ga je toch voor het wedden op een outsider als topscorer van de Eredivisie 2020/21, dan kun je daar flink aan verdienen.