18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Politie legt beslag op meer dan honderd gokzuilen

Tim Giesbers

Donderdag zijn op diverse plekken in Nederland invallen geweest in de strijd tegen illegaal gokken. Hierbij hebben de politie, justitie en de Kansspelautoriteit meer dan honderd gokzuilen in beslag genomen. Volgens het Openbaar Ministerie is de kans groot dat deze apparaten gebruikt werden om illegaal te wedden en wit te wassen.

Witwassen

Justitie meldt dat tijdens de invallen een nieuw type gokzuil is aangetroffen. Deze wordt een Cash Center genoemd. Op deze zuilen kunnen wedders een account opwaarderen met contact geld. Vervolgens kunnen ze via een app inzetten op sportwedstrijden, waarna ze ook contant weer uitbetaald worden door de machines.

Door het veelvuldige gebruik van contante geld is er ook de verdenking van witwassen bij het Openbaar Ministerie. De Kansspelautoriteit werkt al langer samen met politie en justitie om op te treden tegen gokzuilen. Deze staan vaak in openbare ruimtes als cafés en theehuizen. Het probleem met de machines is dat ze lastig te controleren zijn en dat er de mogelijkheid is om wit te wassen.

Miljoenen

Behalve de machines heeft de politie tijdens de invallen ook veel contant geld in beslag weten te nemen. In totaal zou het gaan om een bedrag van boven de 1 miljoen euro. Zodoende verwacht justitie dat er miljoenen euro’s verdiend zijn met de Cash Centers in de afgelopen jaren.

De meeste invallen waren in de omgeving van Rotterdam. In dit gebied zijn ruim vijftig gokzuilen in beslag genomen. De exploitanten van deze zuilen worden mogelijk vervolgd door het Openbaar Ministerie. Momenteel is het alleen voor Toto toegestaan om weddenschappen aan te bieden.