18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Politie doet invallen in Arnhem om vermoedens illegaal gokken

Tim Giesbers

In Arnhem zijn afgelopen vrijdagavond diverse invallen gedaan door de politie. Dit werd gedaan omdat er vermoedens waren van illegale gokpraktijken in Turkse koffiehuizen in de stad. Ahmed Marcouch, burgemeester van de Gelderse provinciehoofdstad, spreekt van ‘gezinsontwrichtende en ondermijnende’ activiteiten.

De eerste invallen waren in de wijk Malburgen/Immerloo. Rond acht uur ‘s avonds viel de politie hier een koffiehuis binnen. De wijk staat bekend als probleemwijk, met veel criminaliteit en werkloosheid. “Dit soort probleemwijken hebben veel sociale problemen. Het illegaal gokken is een van de criminele activiteiten die ondermijnend zijn voor zo’n wijk”, vertelde Marcouch tegen De Telegraaf.

Verhoord

Tijdens de inval moesten aanwezigen blijven zitten waar ze zaten en een aantal mensen werd nog op locatie verhoord. In een van de koffiehuizen was een evenement voor Rummikub bezig. Het is niet duidelijk hoeveel geld hierbij betrokken was. De politie werkte voor deze invallen samen met de Kansspelautoriteit, die direct onderzoek kon doen.

Marcouch: “Het gokken gebeurt vaak met moderne apparatuur zoals gokzuilen. Een hardnekkig fenomeen. Het gokken maakt niet alleen gezinnen kapot doordat hele inkomens verdwijnen, maar zorgt ook voor irritatie in een wijk. Mensen zien dat tot laat de gordijnen dicht zijn en voelen dat er iets niet klopt. Maar waarom wordt er niet tegen opgetreden? Dat denken ze dan. Er wordt positief gereageerd als we dat wel doen.”

Controles

Er worden geregeld onaangekondigde controles gehouden bij diverse locaties, waaronder koffiehuizen. Wanneer bewijs gevonden wordt van illegaal gokken, sluit de gemeente Arnhem de bedrijven. Meestal vinden de kansspelen plaats op gokzuilen, waarop wordt in gezet op sportwedstrijden.