18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Overzicht: wedden op Europese duels Nederlands clubs zomer 2018

Dirk Maas

De Eredivisie start op vrijdag 10 augustus 2018. Sommige clubs moeten al voor die datum aan de bak vanwege Europese verplichtingen. Ajax, AZ en Vitesse beginnen eind juli aan hun Europese campagne.

Het is geen vanzelfsprekendheid dat de Nederlandse clubs de tweede voorronde van de Champions League of de Europa League overleven. Dat heeft het recente verleden wel uitgewezen. Dit zijn de voorspellingen, tips en quotes bij het wedden op Europese duels van Nederlandse clubs in de zomer van 2018.

De vrije val

Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar zeven jaar geleden was Nederland met drie teams vertegenwoordigd bij de laatste zestien van de Europa League. Een jaar later, in het seizoen 2011/2012, was Nederland het op drie na best presterende land in de Europese clubvoetbaltoernooien.

Hoe anders is de situatie heden ten dage. Een uitzondering als de CL-overwintering van PSV in 2016 en natuurlijk de schitterende route van Ajax naar de EL-finale 2017 daargelaten, is het Nederlandse clubvoetbal in een vrije val beland. Begin dit decennium bivakkeerde Nederland afwisselend tussen de achtste en negende plaats. Inmiddels is ons land afgezakt naar de dertiende plaats.

Die klassering heeft tot gevolg dat de landskampioen zelfs niet meer verzekerd is van een plaats in het hoofdtoernooi van de Champions League en een voorronde moet spelen. De winnaar van de KNVB-beker kwalificeerde zich voorheen automatisch voor de groepsfase van de Europa League. Met ingang van dit seizoen moet de bekerwinnaar twee voorrondes afwerken om het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken.

De Eredivisie play-off-winnaar als blok aan het been

De Eredivisieclub die de play-offs om Europa League-voetbal wint, is zelden een aanwinst voor Nederland gebleken in het daaropvolgende Europa League-seizoen. De laatste zeven seizoenen overleefde geen enkele Nederlandse club, die EL play-offs in de Eredivisie won, de voorrondes van de Europa League.

Dat belooft weinig goeds voor Vitesse, dat aantreedt tegen het Roemeense Viitorul Constanta of het Luxemburgse Racing FC Union. De Roemenenen wonnen het uitduel met 0-2. Voorspellen dat Viitorul Constanta de tegenstander wordt van Vitesse is een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid.

Wedden op ‘Viitorul Constanta scoort in beide helften’ heeft een quotering van 1.68 bij Toto. De voorspelling dat de return van deze wedstrijd opnieuw in een 2-0 zege eindigt voor de Roemenen kent een relatief hoge quotering. Wedden op ‘Viitorul wint en minder dan 2.5 goals’ heeft een quotering van rond de 2.95.

AZ als positieve uitzondering

Dit decennium is het nog niet voorgekomen dat alle Nederlandse clubs in één EC-seizoen de EL-voorronden overleefden. Vaak is het gebeurd dat twee of drie Nederlandse clubs voortijdig strandden in de voorronden. AZ vormt een positieve uitzondering. Vanaf het seizoen 2010/2011 namen de Alkmaarders zes keer deel aan de voorronde van de Europa League. Vijf keer lukte het AZ het hoofdtoernooi van de Europa League te bereiken.

In totaal speelde AZ tussen 2010 en 2016 twintig voorrondeduels. Daarvan won de ploeg uit Alkmaar er elf, verloor het er zeven en speelde het twee keer gelijk. Opvallend is het grote aantal thuiszeges: in slechts drie van de tien thuiswedstrijden werd er geen zege geboekt. De voorspelling dat AZ dit seizoen opnieuw één of meerdere thuiszeges zal behalen in de EL-voorronde lijkt, op basis van het verleden, niet onlogisch.

Tegenstander van AZ in de tweede voorronde van de Europa League wordt naar alle waarschijnlijkheid FC Kairat uit Kazachstan. Kairat won het heenduel tegen het Andorrese UE Engordany met 0-3. Wedden op 4 of 5 goals bij Kairat – Engordany heeft een quotering van 2.63 bij Toto. Een andere weddenschap is ‘Kairat wint en houdt de nul’. Die voorspelling is gequoteerd op ongeveer 1.62.

CL-voorrondes: struikelblok voor Nederlandse clubs

Ajax moet drie voorrondes overleven om zich te plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League 2018/2019. De Amsterdammers waren dit decennium de enige Nederlandse club die zich via de voorrondes toegang wist te verschaffen tot het miljardenbal. In de zomer van 2010 werden PAOK en Dinamo Kiev in de voorrondes uitgeschakeld. Sindsdien liep het telkens spaak voor een Nederlandse club in de kwalificatieronden voor de CL.

De voorspelling dat er in 2018/2019 opnieuw een voortijdig einde komt aan het CL-avontuur van een Nederlandse club lijkt derhalve niet op drijfzand te berusten. Ajax moet eerst zien af te rekenen met Sturm Graz. Drie jaar geleden, ook eind juli, trof Ajax reeds een Oostenrijkse club in de voorronde van de Champions League. Rapid Wien was destijds over twee duels te sterk. Datzelfde Rapid kocht enkele weken geleden Deni Alar, uitblinker bij Sturm Graz het afgelopen seizoen.

Zomertransfers zijn aan orde van de dag en kunnen eveneens invloed hebben op de samenstelling van de selecties van Nederlandse clubs. PSV speelt eind augustus in de laatste voorronde, de play-offs, van de Champions League. De kans is groot dat tegen die tijd de spelerskern van PSV wezenlijk verschilt van de huidige selectie. Het is geen gewaagde voorspelling dat Jeroen Zoet, Santiago Arias en Hirving Lozano verkocht zijn voordat PSV zijn CL-duels speelt. Het is de vraag in hoeverre de landskampioen dat vertrek kan opvangen en adequate vervangers kan inpassen.