18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Op welke eSports kun je wedden bij bookmakers?

Maurice Krabbendam

ESports worden steeds populairder. Topgamers met een specialisatie in een specifiek spel kunnen in toernooien en competities grote bedragen winnen. Iedere Eredivisieclub heeft tegenwoordig zelfs een eSporter onder contract staan.
Met de toenemende populariteit en professionaliteit van eSports komen er ook steeds meer mogelijkheden om te wedden op eSports. Op welke soorten eSports kun je bij bookmakers allemaal inzetten, en hoe kun je dat het beste doen?

Wedden op eSports bij bookmakers

Net zoals weddenschappen op traditionele sporten, kun je voor inzetten op eSports terecht bij online bookmakers. Bij een flink aantal bookmakers vind je tegenwoordig zelfs al een aparte sectie die volledig is toegespitst op eSporten.

Zo’n weddenschap werkt hetzelfde als je waarschijnlijk van eerdere weddenschappen al gewend bent. Je voorspelt een resultaat, zoals de winnaar van een wedstrijd of toernooi, kiest een inzetbedrag en gaat je weddenschap aan.

Net zoals bij traditioneel wedden, is door de experts van het wedkantoor aan iedere weddenschap in eSports een quotering gekoppeld. Die krijg je vermenigvuldigd met je inzetbedrag uitbetaald wanneer je voorspelling juist blijkt te zijn. Aan jou de taak om die quoteringen te vinden die de moeite waard zijn: de zogeheten value bets!

In dit artikel lees je meer over quoteringen en value bets.

eSports waarop je kunt wedden

Het aanbod van eSports waarop je kunt wedden is inmiddels al zo groot dat het onmogelijk is om alle verschillende spellen en toernooien te noemen. Hieronder evengoed een greep uit de populairste eSports waarop je inzetten kunt plaatsen.

Tip vooraf: via internet kun je handige toernooilijsten per spel vinden. Natuurlijk kun je ook naar een bookmaker gaan en daar onder eSports kijken op welke games en competities je op dit moment kunt inzetten.

FIFA – EA Sports brengt jaarlijks een nieuw variant uit van hun voetbalspel. Spelers nemen de controle over een bestaand team over, dat vaak nogal wordt aangepast naar eigen wens. In 2018 wordt voor het eerst de eWorld Cup georganiseerd, de digitale versie van het echte WK dat zal worden gespeeld. De Ultimate Championship Series is een andere belangrijke toernooiserie, en er zijn ook per land competities, zoals de Nederlandse eDvisie, waarin elke club een gamer afvaardigt.

League of Legends – Dit spel dateert uit 2009, maar het is nog altijd onverminderd populair. Het spel is een zogeheten multiplayer online battle arena (MOBA). In een fantasy-setting nemen spelers het in teams van ‘heroes’ tegen elkaar op, waarbij het doel is elkaars ‘Nexus’ te vernietigen.
Er is een groot aantal toernoeien, met prijzenpotten oplopend tot miljoenen euro’s. Het Demacia Championship, de KeSPA Cup en het LoL World Championship zijn voorbeelden van enkele grotere toernooien.

Dota 2 – Net als League of Legends een spel uit de categorie MOBA. Er zijn meerdere overeenkomsten, want ook hier wordt er gestreden in teams van zogeheten ‘heroes’. De basis van de oppositie moet worden vernield, de zogeheten ‘Ancient’. Net als LoL, is Dota 2 gebaseerd op het spel Warcraft III.
Dota staat erom bekend de allergrootste prize pools in eSports te hebben. Het grootste jaarlijkse toernooi, The International, keerde in 2017 aan het winnende team een ongekend hoog bedrag van meer dan $10 miljoen uit. De gehele top vijf won meer dan een miljoen. De grote bedragen worden bij dit toernooi verzameld door een slimme manier van crowdfunding onder spelers.

Andere populaire eSports-titels van dit moment zijn CS: Go, Heroes of the Storm, Hearthstone, StarCraft II en Halo 5: Guardians. Het leuke voor wedders op deze sporten is dat games doorgaans jarenlang populair blijven. Zo kun je dus echt een expertise ontwikkelen.
Tegelijkertijd is er altijd aanwas van nieuwe spellen. Dit maakt het weer mogelijk om op zoek te gaan naar nieuwe niches voor het wedden op eSports.

Soorten weddenschappen

Bij iedere eSport zijn er weer verschillende soorten weddenschappen die je kunt afsluiten. De meest voorkomende is de winnaar van een duel of wedstrijd. In hoeverre iemand favoriet of underdog is zal bepalen hoe hoog de quoteringen zijn. Dit heeft ook te maken met het soort spel, want in bepaalde games is het voor de toppers makkelijker om het verschil te maken dan in andere.

Sommige spellen zijn weer opgedeeld in verschillende rondes per wedstrijd. Er bestaat dan doorgaans ook een mogelijkheid om bij de bookmaker in te zetten op die losse rondes. Dit valt te vergelijken met het wedden op een game in een tenniswedstrijd, of de eerste helft in een voetbalwedstrijd.
Games die op deze manieren zijn opgebouwd kennen ook mogelijkheden voor het wedden op Overs en Unders. Je voorspelt dan hoeveel rondes er gespeeld zullen gaan worden in een wedstrijd. Een goede optie als je denkt te weten dat een wedstrijd spannend (veel rondes) of juist niet zo spannend (weinig rondes) gaat worden.

Daarnaast is een populaire wedmogelijkheid die op de winnaar van een competitie of een toernooi. Dit is moeilijker dan het winnen van alleen een losse wedstrijd, en dus zul je hierop ook hogere quoteringen kunnen vinden.

De spellen in eSports zijn heel gevarieerd, en dus zijn er ook weer verschillende soorten weddenschappen die uniek zijn voor dat spel. De tip luidt daarom om vooral bij de bookmaker te gaan kijken naar de inzetmogelijkheden op jouw eSport naar keuze.

Tips voor wedden op eSports

Hoe kun je succes boeken met het wedden op eSports? De allerbelangrijkste tip is dat je het spel waarop je gaat wedden goed kent. Het helpt enorm als je zelf ook enige ervaring hebt opgedaan met de game waarop je een weddenschap plaatst. Je weet dan namelijk hoe het spel in elkaar steekt, en wat er voor nodig is om te winnen.

Deze kennis kun je gebruiken om in te schatten hoe een wedstrijd gaat verlopen. Ook belangrijk hierbij is dat je op de hoogte bent van de kwaliteit van de deelnemende spelers en teams. Wat zijn hun sterke en minder sterke kanten?
Gebruik dit om net als bij traditioneel wedden een analyse te maken, en ga vervolgens op zoek naar goede quoteringen. Daarbij kun je ook die van verschillende bookmakers met elkaar vergelijken.

Kijk de nodige eSports. Steeds meer toernooien worden live uitgezonden via internet en soms zelfs televisie. Door dit te volgen worden je toekomstige analyses nog scherper. Volg ook het nieuws rondom de eSports waarop je gaat inzetten en z’n spelers.
Het kan ook erg de moeite waard zijn om juist voor live wedden te gaan bij het wedden op eSports. Als jij goed in staat bent om de sleutelmomenten in een wedstrijd te herkennen, waarop een duel de ene of de andere kant opvalt, dan kun je soms profiteren van zeer aantrekkelijke quoteringen.

Ten slotte kun je wedden op eSports het beste benaderen als al je andere weddenschappen. Doe wat je daar ook doet! Beheer dus bijvoorbeeld je geld goed, en kies de goede momenten om in te zetten. Benader je het op een professionele manier, dan vallen er met het wedden op eSports goede winsten te behalen.