18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Onderzoek naar wedden Belgische hockeyers

Tim Giesbers

Vorige maand won België in India het WK hockey, door in de finale na shoot-outs te winnen van Nederland met 3-2. Nu komen de spelers van de Belgische hockeyploeg opnieuw in het nieuws, want ze zouden gewed hebben op wedstrijden tijdens het toernooi. Er komt een onderzoek naar deze bewering en naar het gedrag van de internationals.

Toegestaan

Volgens de Belgische kranten La Dernière Heure en La Libre zouden drie spelers van de nationale ploeg hebben gegokt tijdens het eindtoernooi. Het is niet bekend om welke spelers dit zou gaan. Ook zou er sprake zijn van gokken rondom de Euro Hockey League en de Belgische hockeycompetitie.

Volgens de huidige Belgische wetgeving is het voor sporters niet toegestaan om te wedden op wedstrijden in competities waar zij zelf invloed op hebben. Ook al gaat het om wedstrijden tussen twee andere landen. Doen sporters dit toch, dan wacht hen een straf variërend van een boete tot een celstraf.

Paniek

Serge Pilet, secretaris-generaal van de Belgische hockeybond KBHB, vertelt dat de bond het nieuws niet aan zag komen. “Het was een heel grote verrassing. Er is nog altijd niets bewezen. Het is maar een vraag naar informatie. Er is absoluut geen paniek bij ons. We vertrouwen onze spelers 200 procent dat er eigenlijk niets van waar is.”

Volgens de bond hebben de spelers die mee waren naar het eindtoernooi niet gewed op WK-wedstrijden: “Alle spelers die aanwezig waren op het WK, in totaal twintig, zeggen heel duidelijk dat ze niet gegokt hebben op dat WK. Van de spelers die niet in India waren, heeft één speler aangegeven dat hij op één wedstrijd gegokt heeft. Dat is niet illegaal en het was ook niet op een match van de Belgen.”

“Op dat vlak is er voor ons geen vuiltje aan de lucht, al is het inderdaad niet ideaal. De raad van bestuur van de hockeybond heeft aangegeven dat ze alle mogelijke weddenschappen op onze sport wil verbannen. Wij vragen onze spelers dat er niet gewed wordt op competities waarbij zij betrokken zijn”, besluit Pilet.

Onderzoek

De Belgische kansspelcommissie stelt toch een onderzoek in naar de Belgische hockeyploeg en het wedgedrag. De nationale bond heeft allerlei gegevens over alle WK-wedstrijden opgestuurd naar de commissie ter onderzoek. België kroonde zich in India voor het eerst in de historie tot wereldkampioen hockey.