18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Onderzoek naar schending privacy van Noren bij online transacties

Tim Giesbers

De Europese organisatie voor gamen en wedden (EGBA) wil een onderzoek gaan doen in Noorwegen. Serieuze schendingen van de privacy van Noorse burgers worden onderzocht bij online transacties. Hierbij zou namelijk flink wat fout gaan.

De EGBA, vertegenwoordiger van de grote Europese online wedkantoren, heeft de Noorse Inspectie voor Gegevensbescherming (DPI) gevraagd om een onderzoek te doen naar een blokkering in online betalingen. Deze werd in 2010 ingesteld door de Noorse Gaming Autoriteit (NGA). Sinds de invoering mogen bedrijven geen betalingen van weddenschappen en prijzengeld doen bij online wedkantoren die geen Noorse licentie hebben.

Onrechtmatige toegang

Noorse banken blokkeerden de laatste periode opeens zeven accountnummers volgens analyses van de NGA. Volgens de EGBA werden bij het verkrijgen van de accountinformatie door de NGA verschillende regels voor privacybescherming gebroken. Dit gebeurde ook bij Noorse burgers die geen financiële relatie hebben met online aanbieders van weddiensten.

Volgens de EGBA zou de NGA ook informatie hebben onttrokken aan het Foreign Exchange Register, waar het volgens de Noorse wet geen toegang tot hoort te hebben. Volgens de Europese organisatie moet de NGA logingegevens van Noorse burgers, mogelijk niet gerelateerd aan de online gokdiensten, hebben gescand en bekeken. Dit is verboden volgens artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

“Regels gelden ook voor autoriteiten”

Maarten Haijer, secretaris-generaal van de EGBA, legt uit: “De bescherming van online gegevens en het recht op privacy zijn van groot belang voor zowel Noorse als Europese burgers en dat is terecht. Nu steeds meer van onze informatie online komt, moeten we er zeker van kunnen zijn dat onze informatie goed beschermd wordt.”

“De regels voor databescherming voor online wedkantoren zijn erg streng en van deze bedrijven wordt terecht verwacht en geëist dat zij zich schikken in deze regels”, vervolgt Haijer. “De wet eist dit echter ook van autoriteiten als de NGA. In dit geval zien we dat die organisatie de regels omtrent online privacy gebroken heeft. De DPI moet dit dan ook gaan onderzoeken.”