18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Onderzoek GambleAware: toename aan hulpvraag bij problematische wedders

Tim Giesbers

63 procent van de problematische wedders in het Verenigd Koninkrijk heeft in de afgelopen twaalf maanden een of andere vorm van behandeling, advies of ondersteuning gevraagd. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van non-profitorganisatie GambleAware.

Dit is een stijging ten opzichte van een eerdere enquête. In november 2019 kwam er nog een percentage van 54 procent uit het onderzoek. In hetzelfde onderzoek werd 2,4 procent procent van de volwassenen geclassificeerd als problematische wedder. Dit wordt gedefinieerd als ‘wedders die wedden met negatieve gevolgen en mogelijk verlies van controle’.

Ondersteuning

Uit de enquête bleek dat de deelname aan kansspelen in het Verenigd Koninkrijk in het algemeen is gedaald. Het aandeel niet-wedders is gestegen van 39 procent naar 44 procent. Het aantal niet-problematische wedders is gedaald van 48 procent van de bevolking naar 44 procent.

Ondanks een daling van het percentage problematische wedders van 7,2 procent naar 6,4 procent, is het gerapporteerde gebruik van behandelingen gestegen van 43 procent naar 53 procent. Het gebruik van ondersteuning en advies bleek te zijn gestegen van 39 procent naar 48 procent van de problematische wedders.

Ontkenning

In 2019 meldde 45 procent van de wedders nog dat ontkenning, bijvoorbeeld omdat ze hun wedgedrag niet als riskant beschouwden, een belemmering voor behandeling was. In 2020 is dit cijfer gedaald tot 36 procent. Van de ondervraagden gaf 59 procent van de problematische wedders aan een of andere vorm van behandeling, advies of ondersteuning te willen.