18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Oekraïense commissie steunt kansspelbelasting van 10 procent

Tim Giesbers

De Oekraïense commissie voor financiën, belastingen en douanebeleid heeft na een lange tijd een gokbelastingwet voor het land goedgekeurd. Hierin is vastgelegd dat er een vast tarief van 10 procent wordt ingesteld voor alle vormen van kansspelen in het land.

Dit wetsvoorstel 2713-d werd door de commissie behandeld als aanvulling op de kansspelwet. Deze wet zorgde voor de legalisering van diverse vormen van kansspelen. In augustus 2020 nam de Oekraïense politiek deze wet aan, waardoor kansspelaanbieders zich kunnen richten op Oekraïense consumenten.

Tarief

Oorspronkelijk stond er een andere belasting in het wetsvoorstel, namelijk een in meerdere delen. Deze zou 5 procent zijn voor wedkantoren, 10 procent voor online gokken en loterijen en 12,5 procent voor gokautomaten. In plaats daarvan is nu gekozen voor één tarief voor al deze kansspelen.

Er zijn nog twee toevoegingen op de wet gekomen. Kansspelaanbieders moeten een algemeen vennootschapsbelastingtarief van 18 procent betalen. Daarnaast worden kansspelwinsten van meer dan acht maanden minimumloon (momenteel 48.000 grivna, omgerekend circa 1452 euro) belast als inkomen.

Licentiekosten

Het oorspronkelijke wetsvoorstel had daarnaast opgenomen in de wet dat online kansspellicentiekosten drie keer zo hoog zouden zijn als andere licentiekosten. Deze zouden dan verlaagd worden bij een online spelervolgsysteem. Dit systeem is met de aanpassingen weer geschrapt.