18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Noorwegen gaat aanbieders zonder licentie tegen

Tim Giesbers

De Noorse overheid heeft een aantal amendementen aangenomen over het beleid rondom kansspelen in het Scandinavische land. Het uiteindelijke doel van de wijzigingen in het beleid is het tegengaan van aanbieders die zonder de juiste licentie actief zijn op de Noorse kansspelmarkt.

Onderzoeken

Volgens de wetswijziging komt er een verbod op alle betalingen van ongelicenseerde aanbieders op de wedmarkt. Dit geldt niet alleen voor de bedrijven zelf, maar ook voor bedrijven die de betalingen uitvoeren namens de aanbieders. De Noorse wedautoriteit Lottstift mag vanaf nu betalingen van en naar bepaalde bankaccounts weigeren.

Daarnaast mag de autoriteit ook banken en andere financiële bedrijven oproepen om bepaalde transacties te onderzoeken, om ervoor te zorgen dat er niets betaald wordt aan aanbieders zonder licentie. Wanneer deze instellingen ook daadwerkelijk concluderen dat hier sprake van is, moeten ze dit rapporteren aan de Lottstift.

Duidelijkheid

Al sinds 2011 is een dergelijk verbod op betalingen van kracht, maar dit wordt nu uitgebreid. Trine Skei Grande, Minister van Cultuur en Gendergelijkheid, zegt: “De uiteindelijke bedoeling van de wijzigingen in beleid is om betalingen naar kansspelen zonder Noorse toestemming compleet te verbannen.”

“De Noorse banken hebben aangegeven meer duidelijkheid te willen over wat de autoriteiten van hen verwachten rondom dit verbod. Nu is dit beter gespecificeerd met de speciale rol van de banken in het verbieden van deze betalingen. Het wordt nu minder interessant voor bedrijven zonder licentie om toch zaken te doen in Noorwegen”, besluit de minister.