18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Noorse licentiehouders verdedigen toename reclameuitgaven

Tim Giesbers

De Noorse autoriteit op het gebied van wedden heeft een toename in de advertenties van de wedkantoren verdedigd. Voornamelijk op televisie zijn er in Noorwegen veel reclames te zien van bookmakers. Volgens de officiële autoriteit is dit ook nodig, omdat er anders niet geconcurreerd kan worden met buitenlandse aanbieders.

Uit een rapport van de Medietilsynet, de mediaregulator van Noorwegen, blijkt dat afgelopen jaar de uitgaven van alle wedkantoren in totaal met 3 procent zijn afgenomen (tot zo’n 103 miljoen euro), maar voor Norsk Tipping, Rikstoto en Pantelotteriet, allemaal staatseigendom, was er een toename van 31 procent te meten. Hierdoor kwamen deze bedrijven op 25,6 miljoen euro uit.

Buitenland

Hiertegenover staan enorme advertentieuitgaven van ongelicenseerde buitenlandse aanbieders, die kunnen adverteren op kanalen die uitzenden vanuit het buitenland. Hier was ook een afname van 10 procent, maar dan blijft er alsnog een bedrag van 79 miljoen euro over. Deze kanalen zenden voornamelijk uit vanuit het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de wedautoriteit, de Lottstift, komt deze kleine afname door een verandering in wetgeving waar wordt gezocht naar de mazen in de wet waardoor deze advertenties er toch doorheen komen. Ondanks de afname zijn de bedrijven zonder licentie nog steeds goed voor 82 procent van de reclames op televisie. Volgens Gunn Merete Paulsen, generaal-directeur van de Lottstift, moeten de staatsbedrijven dan ook adverteren.

Risico

“Voor de aanbieders mét een licentie in Noorwegen is het van groot belang te adverteren om consumenten naar de betrouwbare en veilige bedrijven te leiden”, zegt Paulsen. “De content van deze advertenties zijn volledig conform de wet en focussen zich op wedden met een laag risico op verslavingen.”

“We volgen de diverse ontwikkelingen van dichtbij en we verwachten dat wedkantoren met Noorse licenties de marketing gaan overnemen. Hierdoor zijn er niet teveel advertenties waardoor de intentie hetzelfde blijft. Deze intentie is om consumenten naar veilige aanbiedingen te leiden.”