18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Noors verbod voor Kindred Group blijft gehandhaafd

Tim Giesbers

Het verbod van Kindred Group, voornamelijk voor dochteronderneming Trannel International, om in Noorwegen te opereren is gehandhaafd door de Lotterinemnda. Het bedrijf moet per direct stoppen met het aanbieden van online kansspelen aan Noorse consumenten.

De Lotterinemnda is een onafhankelijke instantie die klachten behandelt en onder het ministerie van Cultuur opereert. Deze verwierp het beroep van Kindred tegen een uitspraak van de Noorse kansspelregulator Lotteritilsynet, uitgesproken in april 2019.

Beschuldigingen

Hierdoor moet Kindred alle activiteiten in Noorwegen staken, na beschuldigingen dat illegaal Noorse consumenten getarget werden door merken als Unibet, Maria Casino, Storspiller en BingoLottstift. Eerder had de Lotteritilsynet al betalingsblokkeringen opgelegd aan de Kindred-sites en zes andere aanbieders.

De toezichthouder merkte op dat de sites in het Noors kunnen worden bekeken, met stortingen en bonussen in Noorse valuta, en wees erop dat Kindred Noorse klantenondersteuning biedt. Bovendien werden tv-commercials in Noorwegen uitgezonden en maakte het bedrijf gebruik van Noorse ambassadeurs, Noorse persmededelingen en Noorse socialemediakanalen.

De toezichthouder zei destijds dat Kindred alle Noorse taaldiensten en afbeeldingen van de site zou moeten verwijderen. Alle stortingen en opnames in Noorse Kronen moesten stoppen, net als het adverteren in lokale media en het gebruiken van lokale publieke figuren als ambassadeurs.

Beroep

Kindred zei destijds dat het tegen de uitspraak in beroep zou gaan bij zowel het Ministerie van Cultuur als Lotterinemnda. Hierin zei Kindred dat Lotteritilsynet inconsequent was in de vraag of het verwijst naar kansspelen die “op Noorwegen” zijn gericht of naar kansspelen die “in Noorwegen” plaatsvinden. De toezichthouder mag niet beslissen over kansspelen die vanuit Malta worden aangeboden, beweerde Kindred, zonder de soevereiniteit van een ander land te verstoren.

Lotterinemnda oordeelde uiteindelijk in het voordeel van Lotteritilsynet, daarbij verwijzend naar de Datakrimutvalget, een regeringscomité dat was opgericht om beste methodes te ontwikkelen voor de bestrijding van cybercriminaliteit, waaronder online kansspelen.