18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nieuwe Slowaakse wet versoepelt wedrestricties

Tim Giesbers

Slowaakse wedkantoren heeft met blijdschap kennisgenomen van de de overheidsplannen om een nieuwe gereguleerde wedmarkt te introduceren vanaf 2019. Slowakije heeft een wetsvoorstel gedaan aan de Europese Commissie om de huidige gokwet (uit 2005) te vervangen vanaf 1 maart 2019.

Voorbeelden

De Slowaakse overheid gaf eerder deze week toe dat hiermee gespiegeld wordt aan succesvolle voorbeelden van andere Europese landen, die eerder hun gokwet aanpasten. Nu het wetsvoorstel is ingediend bij de Europese Commissie moeten de Slowaakse aanbieders drie maanden wachten voor de Commissie hun onderzoek afrondt.

Deze nieuwe wet betekent een grote verandering voor Slowakije, dat meer dan tweehonderd online bookmakers op een zwarte lijst heeft gezet. Daarbij horen wereldwijde merken als Bet365 en 888.com. Op dit moment is het enige toegestane bedrijf op de Slowaakse markt de TIPOS-nationale loterij, die eigendom is van de overheid.

Animo

Peter Papanek, voorzitter van de associatie voor wedbedrijven, zegt: “De staat was al begonnen met het blokkeren van illegale aanbieders. Dat was slechts een begin. Nu komt het belangrijkste: het opstellen van duidelijke regels voor iedereen. aanbieders die online weddenschappen willen aanbieden, kunnen dat doen als ze aan de voorwaarden voldoen.”

“Ervaring uit het buitenland leert ons dat de overheid de markt meer vrij moet laten en het moet blijven reguleren als het belastingontduiking en illegaal wedden tegen wil gaan. Ook moeten er eerlijke voorwaarden gesteld worden aan aanbieders.”

“Illegale bedrijven zullen dan animo verliezen om regels te overtreden”, vervolgt Papanek. “Hierdoor kan de staatskas extra gevuld worden met belastinggeld van deze bedrijven. Ook zijn consumenten beter beschermd. Andere landen die eerder kozen voor een meer liberale markt hebben een flinke afname gezien op de illegale markt.”

Inspiratie

De Slowaakse overheid vond inspiratie bij andere Europese landen die eerder een gereguleerde markt openden, zoals Denemarken, Zweden, Roemenië en Tsjechië. Bij de nieuwe wet zouden aanbieders rond de 23 procent belasting moeten betalen.