18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nieuwe restricties voor Britse wedkantoren

Tim Giesbers

Britse bookmakers zullen hun marketingstrategieën moeten herzien na een uitspraak van de Committees of Advertising Practice (CAP). Deze organisatie gaat in Groot-Brittannië over advertenties in diverse branches. De CAP richt zich met de nieuwe richtlijnen voornamelijk op promoties voor live weddenschappen.

Geen gevoel van urgentie

Met de introductie van de nieuwe reguleringen komen er geen restricties op het promoten van live quoteringen. De bookmakers worden echter strenger in de gaten gehouden als het gaat om het ‘onder druk zetten’ van consumenten. Zij moeten niet het gevoel krijgen dat het urgent is om te gaan wedden op live wedstrijden.

Shahriar Coupal, directeur van de CAP, zegt in de Britse media: “We tolereren geen advertenties die inspelen op de zwakheden van mensen. Daarnaast mogen bookmakers niet onverantwoord en immoreel omgaan met ‘free bets’ en bonusaanbiedingen. Onze nieuwe richtlijnen versterken de consumentenbescherming die er al is. We kunnen er zo voor zorgen dat de kansspelen zo verantwoord mogelijk worden en de kans op benadeelde consumenten wordt zo kleiner.”

Bijval van de wedindustrie

De Remote Gambling Association (RGA), de baas over de Britse wedindustrie, is het volledig eens met de beslissing van de CAP. “De afgelopen maanden hebben onze organisaties nauw samengewerkt met elkaar en met andere belanghebbenden. Een van de onderwerpen waar we het over gehad hebben is de aanpak van advertenties en deze richtlijnen hebben we samen bedacht.”

“We hopen en geloven dat deze beslissing samen met andere initiatieven gaat bijdragen aan het aanstippen van problemen die er zijn over gokadvertenties, zeker op televisie.” De RGA had eerder al bookmakers gewaarschuwd om stappen te nemen waarmee consumenten beter beschermd zouden moeten worden. Dit deed de competitie- en marktautoriteit (CMA) eerder ook al.

Minder nadruk op geldmotieven

Diverse zaken worden met de nieuwe restricties extra aangestipt. Zo moeten de bookmakers acties vermijden waarbij er een verkeerde perceptie van het risico wordt gegeven (zoals bij een ‘risk free deposit bonus’), moeten de bookmakers meer aandacht besteden aan problematisch gokgedrag. Wedkantoren moeten ook vermijden nadruk te leggen op geldmotieven voor wedden en er moet meer aandacht komen voor kwetsbare groepen zoals gokverslaafden.

De nieuwe regels en reguleringen gaan in per 2 april 2018.