18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nieuwe licentie-eisen Zweden voor bescherming consumenten

Tim Giesbers

De Zweedse kansspelwaakhond Spelinspektionen heeft wijzigingen aangebracht in de licentievereisten. Eerder al werd aangekondigd dat aanbieders die opereren zonder de juiste licentie van de Zweedse markt worden geweerd en uitgesloten worden van het leveren van hun diensten.

Volgens de Spelinspektionen zijn de nieuwe eisen vooral bedoeld om consumenten beter te kunnen beschermen. Zo moeten alle aanbieders met een licentie stortingen, opnames en winsten in Zweedse valuta aanbieden en alle informatie op websites moet in het Zweeds worden gegeven.

Klantenservice

Wedkantoren moeten ook gebruikmaken van in Zweden geregistreerde betalingsdiensten die exclusief of grotendeels door het Zweedse publiek worden gebruikt. Er moet tevens een e-identificatiesysteem worden ingevoerd dat ook exclusief of grotendeels door Zweden wordt gebruikt.

Ten slotte moeten bedrijven ook een Zweedse klantenservice of pagina met veelgestelde vragen in het Zweeds hebben. De klantenservicelijn moet bereikbaar zijn via een Zweeds telefoonnummer en alle aangesloten bedrijven moeten hun marketing in het Zweeds uitvoeren.

Spelinspektionen onderstreept de behoefte aan meer samenwerking in de Zweedse kansspelindustrie en heeft plannen geschetst voor meer samenwerking met de politie, openbare aanklagers en andere instanties, zoals de Zweedse Consumentenautoriteit, de Zweedse belastingdienst en de Zweedse handhavingsinstantie.

Informatie

Bovendien heeft de toezichthouder haar voornemen bekendgemaakt om ‘voorwaarden te scheppen voor de uitwisseling van informatie’ met betrekking tot illegale gokactiviteiten. Hier gaat het vooral om aanbieders met licenties in meerdere landen die illegale activiteiten in Zweden hebben uitgevoerd.

Als wordt vastgesteld dat een internationale aanbieder in Zweden illegale kansspelen aanbiedt, stuurt de inspectie een brief naar de relevante nationale kansspelautoriteit om de organisatie te informeren dat er een kansspelverbod is ingesteld tegen de aanbieder.