18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Onderzoek: ‘Nederlandse minderjarigen kunnen zonder problemen wedden’

Tim Giesbers

Uit een onderzoek van de NOS is gebleken dat het voor Nederlandse jongeren makkelijk is om een account aan te maken bij wedkantoren. Minderjarigen mogen volgens de Nederlandse wetgeving niet aan kansspelen doen, maar de leeftijdscontrole ontbreekt bij vrijwel alle partijen.

Hierbij zou het zowel gaan om Toto, dat een licentie heeft op de Nederlandse wedmarkt, als om andere bedrijven die zonder vergunning acteren. Drie jaar geleden kwam de Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) al tot diezelfde conclusie, maar tot op heden is er nog nooit een boete voor uitgedeeld aan een bookmaker.

René Jansen, bestuursvoorzitter van de KSA, stelt wel dat het beschermen van minderjarigen een hoge prioriteit heeft: “We delen wel boetes uit aan sites zonder vergunning, maar doen dat vanwege het feit dat ze zich überhaupt richten op de Nederlandse markt. Dat mag niet. En daarmee beschermen we ook zo veel mogelijk de jongeren die er spelen”, vertelt hij aan de NOS.

Identiteitsbewijs

De NOS deed dit onderzoek door in een maand tijd bij tien verschillende kansspelaanbieders een account aan te maken, gekoppeld aan een jongerenrekening. In alle tien de gevallen, zowel bij wedkantoren of online casino’s, bleek het ‘kinderlijk eenvoudig’ om een account aan te maken en te kunnen beginnen.

Er wordt geen serieuze leeftijdscontrole gedaan. Bij bepaalde aanbieders moet je na een maand bewijzen dat je meerderjarig bent voor je verder mag wedden. Pas wanneer je het geld op je account uit wil laten betalen, moet je bij zes van de tien bedrijven een kopie van je identiteitsbewijs kunnen overdragen. Doe je dit niet, dan krijg je ook geen geld.

Gecontroleerd

De noodklok wordt ook geluid door Floor van Bakkum van verslavingszorginstelling Jellinek: “Ik ging ervan uit dat er goed gecontroleerd zou worden. Dat blijkt nu niet zo te zijn. Dat vind ik heel zorgelijk. Een van de belangrijkste dingen in de Kansspelwet is het beschermen van kwetsbare groepen, zoals minderjarigen.”