18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nederlandse darters benaderd voor matchfixing

Tim Giesbers

Diverse Nederlandse darters hebben aangegeven benaderd te zijn door matchfixers. Zeker in zes gevallen hebben zij zich via social media gemeld bij de darters. De internationale darttoezichthouder DRA zegt dat dit vooral in Nederland gebeurt en dat vooral Nederlandse darters zijn benaderd.

Dit nieuws werd gemeld door de NOS. Dat medium heeft contact gehad met verschillende darters die zeggen benaderd te zijn om een wedstrijd te beïnvloeden. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoek doen naar de signalen van matchfixing in de dartsport.

Thuistoernooi

Een van de benaderde darters is Niels Zonneveld, de nummer 114 op de wereldranglijst. “Hij begon ermee dat hij me wilde sponsoren. Dat klonk bij mij als een apart verhaal, dus ik vroeg om meer informatie”, vertelt hij aan de NOS. Via WhatsApp vroeg de matchfixer of hij een wedstrijd wilde verliezen voor geld.

Dit speelde rondom een thuistoernooi. Vanwege de lockdown zijn darters vanuit huis met een online verbinding tegen elkaar gaan spelen. “Het is virtueel, dus het valt nooit op en het is een win-winsituatie voor ons beiden. Heb al ervaring met andere darters”, meldde de fixer.

Meldingen

Wanneer darters een dergelijk verzoek krijgen, moeten ze dit melden bij de DRA. In 2020 kwamen er tien meldingen binnen bij de bond, waarvan zes van Nederlandse darters. Volgens voorzitter Nigel Mawer komt dat doordat kansspelen nog niet gereguleerd zijn in Nederland, waardoor er minder toezicht is dan in andere landen.