18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Nations League 2020/2021 wedden, tips & quoteringen

Maurice Krabbendam

De tweede editie van de Nations League staat voor de deur. In het seizoen 2020/21 gaan tientallen Europese landen in verschillende divisies weer de strijd met elkaar aan, waar in de eindronde (september of oktober 2021, dus na het EK) een kans op eremetaal wacht.

We kijken naar de mogelijkheden voor het wedden, en geven tips en quoteringen voor de Nations League 2020/21. Hierbij lichten we de interessante weddenschappen uit, met natuurlijk speciale aandacht voor het Nederlands elftal.

Terugblik seizoen 2018/19: Nederland verliest finale

Eerst blikken we kort terug op de Nations League 2018/19, de allereerste editie van het toernooi. Voor Nederland pakte deze verrassend goed uit. Na enkele eindtoernooien te hebben gemist, pakte Oranje onder de inmiddels vertrokken coach Ronald Koeman deze nieuwe kans om zich internationaal te laten zien.

Op basis van hun UEFA-ranking werden de landen ingedeeld in Divisies A t/m D, en daarin weer verder in groepen. Oranje beleefde een valse start met een 2-1 uitnederlaag bij Frankrijk, maar rechtte daarna de rug met een 3-0 en 2-0 thuiszege op respectievelijk Duitsland en Frankrijk. Het beslissende uitduel bij Duitsland werd een epische comeback: door late goals van Quincy Promes en Virgil van Dijk – vooruitgestuurd dankzij het inmiddels beroemde briefje van assistent-trainer Dwight Lodeweges – werd alsnog een punt en daarmee de eerste plaats in de groep gepakt.

Op het eindtoernooi in Portugal in de zomer van 2019 werd vervolgens in de halve finale afgerekend met England (3-1 na verlenging), waarna de finale tegen het thuisland nipt met 1-0 verloren ging.

Editie 2020/21: Wedden op groepswinst en winnaar toernooi

Voor deze tweede editie van de Nations League lijkt het logisch om opnieuw te wedden op succes van Nederland in de groep. Oranje is bij bookmakers ook de favoriet om Groep A1 te winnen, met een quotering van 1.70 a 1.75 voor deze outright weddenschap. De grootste concurrent voor plek 1 en daarmee plaatsing voor de eindronde is op papier Italië, dat odds van ongeveer 2.50 heeft. Polen (7.00) en Bosnië & Herzegovina (13.00) lijken de outsiders te zijn.

Wat betreft de kansen van de grotere landen uit Divisie A in het gehele toernooi, zit Oranje in de subtop. De quotering voor eindwinst voor het Nederlands elftal ligt zo rond de 8.00 bij bookmakers. Dat is ongeveer gelijk aan Spanje en Duitsland (zitten bij elkaar in de groep). België, Engeland (ook samen ingedeeld) en Frankrijk hebben lagere quoteringen. Portugal heeft de pech bij wereldkampioen Frankrijk ingedeeld te zijn en komt deze keer maar tot een quotering van 13.00.

Belangrijk: Format gewijzigd

Belangrijke informatie voordat je gaat wedden op de Nations League 2020/21 is dat het format enigszins is veranderd. Om de vriendschappelijke wedstrijden nog meer van de kalender te halen, bestaan groepen nu uit vier teams. Dit betekent twee extra duels per groep, voor een totaal van zes wedstrijden voor elk land. Het is wel nog steeds zo dat alleen de winnaar van de groepen in Divisie A naar het eindtoernooi gaat. Per saldo heeft iedereen dus een kleinere kans op plaatsing voor de eindronde, ook al zijn er dan meer duels om je als land te laten zien.

In de lagere divisies – vanaf B – betekent een eerste plaats promotie naar een hogere divisie in de volgende editie. Laatste worden in Divisie A of B betekent directe degradatie. In Divisie C heb je nog een vangnet als je laatste wordt, omdat er vier groepen zijn in Divisie C en slechts twee in Divisie D. De nummers vier van Divisie C hebben via play-offs zodoende nog 50% kans op lijfsbehoud.

Door de verschillende divisies, groepen en belangen ontstaan er voorafgaand aan en gedurende de Nations League allerlei interessante mogelijkheden om te wedden op losse duels en outrights. Houd het aanbod en de quoteringen bij de bookmaker dus zeker goed in de gaten.

Eerste wedstrijden van Oranje: Polen en Italië thuis

Het Nederlands elftal kan onder leiding van interim-trainer Dwight Lodeweges, die voorlopig het stokje overneemt van de naar Barcelona vertrokken Ronald Koeman, in de eerste twee wedstrijden direct een reuzenstap zetten richting plek 1. Het ontvangt op vrijdag 4 september eerst Polen in de Johan Cruijff ArenA, op 7 september gevolgd door nog een wedstrijd in Amsterdam, dan tegen Italië.

Bij Toto vind je nu al de quoteringen voor Nederland – Polen. Oranje is daarin met odds van 1.56 de duidelijke favoriet voor de zege. Een gelijkspel staat op 3.70, terwijl een Poolse overwinning 5.60 per ingelegde euro kan opleveren.

Het Nederlands elftal verkeert in een goede vorm. Sinds de verloren Nations League-finale werd vijf keer gewonnen in de EK-kwalificatie, met onder meer een 2-4 zege uit bij Duitsland. Er was wel een 0-0 gelijkspel in Noord-Ierland, maar dat verhinderde uiteindelijk niet de kwalificatie voor het toernooi, dat later naar 2021 werd verplaatst.

De laatste zege van Polen op Nederland dateert uit 1979. Sinds de eeuwwisseling troffen de landen elkaar twee keer vriendschappelijk, en beide duels werden gewonnen door Oranje. Sterspeler Robert Lewandoski, die onlangs met Bayern München nog de Champions League-finale won, ontbreekt voor het duel met Nederland wegens een broodnodige rustperiode.

Een afweging is wel hoe Oranje het zonder Ronald Koeman aan het roer gaat doen. Onder hem werd immers de weg naar boven weer ingezet na een moeilijke periode. Het lijk er echter op dat het huidige team goed op elkaar is ingespeeld, en dat de organisatie en speelwijze niet direct hinder zullen ondervinden.

Wedtip: impact van COVID-19 op Nations League

Door de successen van Oranje heeft de Nations League in Nederland enige status verkregen, maar de vraag is in hoeverre spelers deze keer prioriteit aan het toernooi kunnen en zullen geven. En dat is iets om met het Nations League wedden 2020/21 rekening mee te houden.

Vanwege COVID-19 is de voetbalkalender volledige overhoop gegooid. Veel spelers hebben nauwelijks een zomerstop gekend. Zij zullen hierdoor waarschijnlijk sneller geneigd zijn om internationale duels te laten schieten. Een goed voorbeeld hiervan is het ontbreken van Lewandowski bij Polen voor het eerste duel tegen Oranje, wat de kansen van zijn land zeker negatief beïnvloedt.

En dan zijn er ook nog mogelijke praktische hindernissen. De KNVB diende bij de Nederlandse overheid bijvoorbeeld een verzoek om dispensatie in wat betreft de 10 dagen quarantaine voor spelers die uit de momenteel ‘code Oranje’-gebieden als Spanje en Frankrijk moeten overkomen voor de eerste twee duels. De uitkomst hiervan is momenteel nog onbekend, maar het is denkbaar dat door Europa heen soortgelijke logistieke problemen kunnen ontstaan bij landen. Corona-regels kunnen reisblokkades opwerpen, en clubs die de salarissen van spelers betalen zullen risico willen vermijden en hen mogelijk niet laten vertrekken voor interlands.

Overigens is er wel een constructie waarbij via de Nations League twee play-off tickets voor het WK 2022 te verdienen zijn, wat landen juist weer kan aansporen extra hun best te doen.

De sleuteltip voor wedden op de Nations League 2020/21 blijft evengoed om het nieuws omtrent afwezige spelers en de impact van COVID-19 zeer goed te volgen. Dit kan je enorme voordelen opleveren, bijvoorbeeld als een topland wegens ontbrekende spelers ineens gevaar loopt tegen de underdog. Omgekeerd kun je schade aan je bankroll voorkomen door soms wat voorzichtiger te zijn met het aangaan van bets.