18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Minister Dekker: mogelijk uitstel lancering gereguleerde kansspelmarkt

Tim Giesbers

Sander Dekker, minister van Rechtsbescherming, heeft aangekondigd dat de uitvoering van de wet Kansspelen op Afstand (KOA) mogelijk verder uitgesteld wordt. De voorbereidingen voor het openen van de gereguleerde markt heeft vertraging opgelopen door het coronavirus.

Dekker zei dat het uitrollen van de plannen, wat eerder al met zes maanden was uitgesteld tot 1 juli 2021, ‘enkele maanden’ kan worden teruggedrongen. Dit als reactie op het indienen van een motie tot uitstel door Tweede Kamerlid Michiel van Nispen.

Volgens SP’er Van Nispen heeft de uitbraak van het coronavirus geleid tot vertragingen bij de voorbereidingen die het kabinet en de Kansspelautoriteit moeten treffen voor de gereguleerde online kansspelmarkt.

Motie

“Aangezien Nederlandse kansspelaanbieders hard worden getroffen door de coronacrisis, zou het gunstig zijn om de opening van de online markt uit te stellen, zodat marktspelers de tijd hebben om de schok van de coronacrisis enigszins te overwinnen”, luidt de motie.

“[Dit zou ervoor zorgen] dat de Kansspelautoriteit (KSA) gereed is, de draagvlak- en organisatiestructuur aanwezig is en het Centraal Register Exclusie Kansspelen (CRUKS) kan worden voorbereid.”

Reactie

Als reactie op de motie vertelde minister Dekker dat hij een door het virus veroorzaakte vertraging niet kan uitsluiten. “Aan de ene kant zeggen een aantal autoriteiten: omdat de casino’s al een tijdje gesloten zijn, zien we nu een enorme verschuiving naar de illegale sector, dus we zouden willen dat we nu de wet hadden, want dan kunnen we veel effectiever reageren.”

“Tegelijkertijd is er ook een aantal aanbieders dat zegt: we zullen straks aan allerlei verplichtingen moeten voldoen, en hoe kunnen we ons daarop voorbereiden? Dan is er het feit dat mijn ministerie de laatste tijd ook erg druk is geweest.”

“Ik sluit de mogelijkheid van een kleine vertraging niet uit”, concludeerde Dekker. Tobias van Gent, VVD-kamerlid, vroeg wat Dekker bedoelde met ‘een kleine vertraging’. Volgens de minister zou dit ‘enkele maanden’ kunnen worden.